BAVARIAKLUBBEN: Tips før turen

SEILFERIE: Det er viktig at alle, også barna, føler seg trygge og trives om bord.

Seilferie med små barn om bord

For at seilferien skal bli vellykket må mannskapet føle seg trygge og trives om bord. Det gjelder også de minste.

Publisert Sist oppdatert

Vi har samlet noen generelle tips og håper det kan være til inspirasjon for andre som vil på seiltur med små barn for første gang.

Planer

Ikke legg for mange planer, vær fleksibel.

Noe av det beste med å være på seilferie er at du kan dra hvor du vil, når du vil. Dersom du tilpasser etappene etter vær og vind så langt det er mulig, har du et godt utgangspunkt for en vellykket seilferie med hele familien.

Barna viser sjelden stor forståelse for at de voksne må rekke en middagsavtale hos venner lenger ned langs kysten.

Gå sikksakk

De fleste etappene kan med fordel være korte. Da blir det mer tid til bading, spill, lek og moro. Det liker barna!

Gå de lengre etappene når vær-, vind- og bølgeforholdene er gode. Et alternativ er å seile om natten, mens barna sover. Målet bør uansett ikke være å komme seg lengst mulig. Er dere i et område hvor hele familien trives er det mer enn innafor å seile sikksakk flere dager på rad.

Seil når det passer seg

Heis seil når anledningen byr seg, men ikke for enhver pris. Å gå for motor hele eller deler av etappen er mer enn bra nok hvis det gjør turen bedre for alle om bord.

Søte bestikkelser er lov

De lange etappene føles ekstra laaaange for barna. Vær raus med kjeks og godteri underveis. Det hjelper på motivasjonen til både store og små.

Barnevakt

Benytt den digitale barnevakten.

Barna er som regel ikke like interessert i å delta i seilingen som de voksne. Ofte trives de bedre under dekk, mens man er underveis. Da er telefon og video nyttige hjelpemidler.

Barna får plenty med frisk luft og utetid uansett. Noen timer foran skjermen, mens de voksne seiler, er helt greit.

Havn

Forbered så mye som mulig før du skal inn og ut av havn.

Inn og ut av havn kan være et stressmoment for mange. Du kan banne på at barna begynner å krangle eller hyle akkurat i det du skal legge til. Da blir alt ekstra stressende.

Gjør derfor klart det du kan før du går inn i havnen – fortøyningstau og fendere og så videre.

Sikre

Av og til, for eksempel når man skal inn og ut av havn, kan det være nødvendig å sørge for at de minste sitter trygt i cockpiten, uten fare for å falle sjøen. Da kan man spenne dem fast. Du kan bruke et bilsete, et gammelt sykkelsete, en bæremeis eller et barnesete med sele som plasseres på bordet ved pidestallen for å nevne noe. Akkurat hvordan man løser det vil variere fra båt til båt.

Dersom du kan plassere festeanordningen slik at barnet kan få med seg hva som skjer, er sannsynligheten større for at det vil godta å bli spent fast.

Havn eller uthavn?

Her er det ingen fasit. En god blanding er nok det beste.

Husk at barna liker å komme seg i land og leke med andre barn. I uthavn kan det derfor være greit å ha med jolle på tur. Da kan du ligge på svai, men du kommer deg likevel inn til stranden.

Jolle

Som nevnt over er det greit å kunne komme seg inn til land når du ligger på svai i uthavn. I tillegg liker barna å farte rundt i jollen på egenhånd. Husk at andre båter ikke nødvendigvis er like begeistret for motorduren fra jolla som kjører rundt i ring time etter time.

JOLLE Det er gøy for barna å kjøre jolle. Men husk å ta hensyn til andre.

Spørsmål

Har du spørsmål eller tips til hvordan man kan gjøre seilturen med små barn vellykket?

På Bavariaklubbens lukkede facebookgruppe «Norsk Bavariaklubb» kan du diskutere og dele erfaringer med andre medlemmer av Bavariaklubben.