Barnevernet stopper 13-årig seiler
Barnevernet stopper 13-årig seiler

Barnevernet stopper 13-årig seiler

13-år gamle Laura ville seile jorda rundt alene. Foreldrene støtter planene fullt ut. Nå har barnevernet grepet inn.

Publisert

Nederlandske Laura Dekker har i flere år jobbet med planer om å bli verdens yngste jorda-rundt-alene-seiler. Og starten skulle etter planen gå i høst.

Men fredag har tre dommere i Lauras hjemby Utrecht stanset prosjektet med jordomseiling i den 26 fot lange båten Guppy. Avgjørelsen vekker internasjonal oppmerksomhet.

Mister foreldreansvaret. Dommerne har også gitt byens barnevern i oppdrag å overta hovedoppsynet for seilerjenta, selv om de samtykker i at hun kan bo hjemme hos foreldrene. I de to neste månedene er foreldrene imidlertid fratatt retten til å ta viktige avgjørelser i Lauras liv, skriver BBC.

Den 13-årige seilerjenta ble født ombord i familiens båt utenfor New Zealand under foreldrens tidligere sju årige jordomseiling. Og hun har allerede skaffet seg lang erfaring om livet ombord i seilbåt.

Verdensrekord. Faren, Dick Dekker, har tidligere søkt om to års fritak for vanlig skolegang for den unge jenta. De to årene er identisk med den tiden Laura har planlagt å bruke på jordomseilingen. Målet er å så en britisk verdensrekord. Idag er det nemlig 17-år gamle Mike Perham fra England som er innehaver av den kuriøse yngste-seiler-jorda-rundt-alene-rekorden. Han brukte ni måneder på den 28 000 nautiske mil lange seilasen.

Testes av eksperter. Laura skal nå gjennomgå flere psykologiske tester de nærmeste ukene. Og selbåten må ligge fortøyd i havn.

– Det er uansvarlig for en så ung jente å seile to år alene jorda rundt, mener det nederlandske barnevernet. Det samme mente domstolen som mente at jenta ville ta stor skade av å forsette planleggingen.

– Hun får ikke starte seilasen uten at Barnevernet sier at det er OK, skriver retten i sin avgjørelsen. Utrecht barnevern sitt ungdomsteam skal overta ansvaret for jenta, til jentas advokat, Peter de Langes irritasjon.

Vil leve i frihet. – Det er en eksepsjonell avgjørelse. Spørsmålet i denne saken er om det er galt av foreldre å la et barn få følge sine innerste følelser og drømmer? Sier Peter de Lange.

Mens Caroline Vink i barnevernets ungdomsteam mener at dette er en sak de ønsker å se nøyere på.

Barnevernets talsmann Richard Bakker sier til BBC etter fredagens høring:

– Vi snakker om en 13 år gammel jente. Og man kan spørre seg om hun er i stand til å ta slike viktige avgjørelser for sitt eget liv.

At jenta har eksepsjonell erfaring fra seiling er det liten tvil om:

Seks år gammel fikk hun sin egen båt. Og ti år gammel startet hun soloseiling med stor båt.

– Helt siden jeg var ti år har jeg visst at jeg ville seile jorda rundt. sa Laura til nederlandsk fjernsyn tidligere i år.

– Jeg vil bare lære om verden og å leve i frihet, sa den tøffe jenta.

Men de drømmene mener barnevernet altså at hun må utsette noen år.

 

 

Powered by Labrador CMS