BÅTEN MIN

En ukjent stjerne

Seilgleden i Lill-Scampien ARGO er i stjerneklassen – selv om båten er beskjedne 26 fot.

Publisert Sist oppdatert

Lill-Scampi høres ut som noe fra en svensk barnebok, kanskje en trivelig liten kosebåt for late sommerdager. Men navnet bedrar. Den svenske båttesteren Curt Gelin syntes «seglingsförmågan var superb». «Og for en fartsfølelse man har til rors!» skrev Henrich Nissen-Lie og Jørgen Huitfeldt som testet båten i stiv kuling for Seilas i 1975.

Olav Bærland er litt skeptisk når jeg ringer etter å ha blitt tipset om båten hans. Han er ikke så opptatt av å komme i «blad’», sier han, men når jeg argumenterer, kan han jo godt tenke seg å slå et slag for gleden ved å eie en liten og billig båt.

Selv med en fantastisk skjærgård rett utenfor var det ingen båtinteresse i Olavs familie under oppveksten. Under en kilometer fra sjøen bodde man den gangen nemlig «på landet» og ikke ved kysten, forteller han. Men i skoletiden ble det mer kontakt med «kystfolket» og han fikk mulighet til å seile med venner og oppdaget en ny glede. Senere er det blitt flere lengre kystseilaser som mannskap på tradisjonsbåter som fembøring og åfjording. Fascinerende og utfordrende seiling i åpne båter i all slags vær. Men med en kone som aldri ble fortrolig med seilbåtivet, ble hans egen første båt en motorbåt. Det var først da han som enkemann ble sammen med Ingrid, at seilbåtdrømmen kunne virkeliggjøres.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digitalt abonnement - 49 kroner per måned, første måned gratis

Bestill her

Digitalt abonnement - 495 kroner per år

Bestill her

Total abonnement - 795 kroner per år

Bestill her

Powered by Labrador CMS