Tips til trygt båtkjøp

Er det trygt å kjøpe båt i utlandet med garantert leie­inntekt? Når skal man overføre penger til selger? Pluss et spørsmål om ansvar ved kjøp og salg – det er temaene til Jørgen Bull denne gangen.

Publisert Sist oppdatert

Denne gangen dreier det seg om kjøp av båt i utlandet. Et av spørsmålene er fra en som lurer på om det er noen farer ved å kjøpe båt som skal leies ut.

Planen hans er å kjøpe en båt i Middelhavet som skal leies ut av et profesjonelt firma. Utleie­firmaet står for alt båthold, og eieren selv skal benytte båten en periode i løpet av året. Utleieselskapet har estimert en inntekt eieren skal få ved utleien, og selskapet har i tillegg en kontrakt hvor utleieinntektene er garanterte. Jeg forstod det slik at garantien fungerer slik at hvis båten ikke ble leiet ut som planlagt, så garanterer utleieselskapet for eiers inntekter slik at eieren vil få inntekter selv om utleien ikke skulle gå så bra som planlagt.

Spørsmålet var om dette var noe å passe på. Utover det alminnelige vedrørende kjøp av båten, og at det kan være tungt å passe på en båt som ligger i Middelhavet, er det garantiene som jeg mener kan skape bekymmer. Det viktige i denne sammenhengen er at det selskapet som garanterer for utleien, faktisk har økonomiske «muskler» til å betale til eier dersom det skulle vise seg at båten ikke leies ut. Har utleieselskapet mange båter som skal leies ut og utleien går dårlig, og alle kontraktene opererer med denne type garantier, sier det seg selv at utleieselskapet vil kunne komme i en situasjon hvor det må utbetale store summer uten å ha tilstrekkelige inntekter.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digitalt abonnement - 49 kroner per måned, første måned gratis

Bestill her

Digitalt abonnement - 495 kroner per år

Bestill her

Total abonnement - 795 kroner per år

Bestill her

Powered by Labrador CMS