Lagoon 450

SOM EN BRYGGE: Mellom skrogene kan man henge en jolle.
SOM EN BRYGGE: Mellom skrogene kan man henge en jolle.
Forut er det egen cockpit, mens alle trimmelinene er ført bak til styrecockpiten på flybridgen.
Forut er det egen cockpit, mens alle trimmelinene er ført bak til styrecockpiten på flybridgen.
GIR LY: Båten har et stort uteområde under tak. Perfekt for både Norge og Karibia.
GIR LY: Båten har et stort uteområde under tak. Perfekt for både Norge og Karibia.
PANORAMA: Fra salongen har man 360 graders utsyn. Stilen er typisk Beneteau.
PANORAMA: Fra salongen har man 360 graders utsyn. Stilen er typisk Beneteau.
Det ene skroget er for eieren. Lugaren med tilhørende bad er større enn det man finner i hytter på land. Her er det også en benk og et stellebord.
Det ene skroget er for eieren. Lugaren med tilhørende bad er større enn det man finner i hytter på land. Her er det også en benk og et stellebord.

Velutstyrt hytte på sjøen

100 kvadratmeter helt oppe i sjøen, morgensol og kveldssol, tre soverom og tre bad for fire millioner kroner.

Publisert Sist oppdatert

Ingen slår katamaraner når det gjelder plass og komfort. Lagoon 450 er siste nytt fra verdens største verft av turkatamaraner. Vi fikk prøveseile den en regntung junidag. Båten dekker et areal på vannet større enn de fleste kystkommuner vil tillate en hytte bygget på land. Dette er et flytende landsted du kan flytte rundt etter været, uten å belaste miljøet.

FLYTENDE HYTTE: Lagoon 450 flyttet seg, til tross for at utseende sier noe annet.
FLYTENDE HYTTE: Lagoon 450 flyttet seg, til tross for at utseende sier noe annet.

Lagoon 450

Det blir mye båt med nesten 100 kvm ute- og inneområde. Katamaraner er uslåelige når det gjelder arkitektoniske løsninger.

PLUSS:

  • Flott planløsning
  • Seiling uten krengning
  • Lav dybde

 

MINUS:

  • Kryssegenskaper
  • Høy og tung
  • Pris: fra 4 million kroner
 LOA:13,96m
Bredde:7,84 m
Dybde:1,30 m
Vekt:15,5 tonn
Seilareal:134 kvm
Vann:350 liter
Diesel:1000 liter
Motor:2 x40 hk Yanmar

 

 

Over 100 kvm

Lagoon 450 er nesten 14 meter lang og nær 8 meter bred. Båten er bygget i flere nivåer, og har en flybrigde som gjør at man utnytter det enorme arealet i flere plan. Båten er enorm, både over og under dekk. Sammenlignet med en ettskrogsbåt må man opp i over 65 fot for å få samme plassen.

Båten er svært høy. Den har moderne linjer, men øyet krever litt tilvenning til båten. Flybridgen, som i tillegg har stofftak er svært praktisk, men ikke forskjønnende.

Foran uværsbygget er det en godværs cockpit, og foran der igjen en trampoline, hvor man kan slikke sol.

Hekken på begge skrog har trappetrinn ned til sjøen som gjør det supert for bading eller for å komme seg opp i jolla. Det er også trinn i skrogsiden som gjør det enklere å komme om bord om man ligger langskips til en lav brygge.

Ettskrogsbåter tar etter

Katamaraner har en unik salong mellom skrogene. Her kan man sitte med perfekt utsyn i alle retninger. Enda bedre er det at cockpiten og salongen ligger på samme plan og med store dører, slik som på den nye Lagoonen, hvor ute- og inneområdet glir over i hverandre. Dette er en løsning som også ettskrogsbåter etterstreber. Moody 45 ds har det, og den nye Sense-serien fra Beneteau har det til en viss grad. Lagoon har gått et hakk videre og utstyrt båten med flybridge, og man får dermed en uteplass under tak og med åpen himmel. På Lagoon er det en egen liten cockpit foran masten for godværsseiling.

Ute- og inneområdet glir over i hverandre. Ute finner man også byssefunksjoner.
Ute- og inneområdet glir over i hverandre. Ute finner man også byssefunksjoner.

Fra 14 fot

Eieren av båten, Bjørn Erik Bjørkto, tar et stort sprang. Han går fra en 14 –fots GH til Lagoon 450.

– Min kone liker ikke at seilbåter krenger, og etter å ha sett katamaraner på Båter i sjøen har jeg ønsket meg en slik lenge. Jeg vurderte en Lagoon 50, men da den nye 45-foteren dukket opp, var det en båt som passet meg enda bedre, forteller den stolte eieren til Seilas. Han har seilt mye som ung, og har tatt fritidsbåtskippereksamen for å møte utfordringene bedre. Båten hentet han i Frankrike, og med på turen hadde han innleid hjelp.

– Vi hadde en fantastisk tur, men opplevde også storm. Båten taklet forholdene svært bra, men vi valgte å søke nødhavn, forteller Bjørkto.

Heftig dimensjonert

Lagoon 450 virker som den er bygget for å tåle mye, men så er kreftene fra riggen på en katamaran mye større enn på en ettskrogsbåt. På ettskrogsbåter vil krengingen redusere kreftene. Det skjer ikke på en katamaran som skal seiles med begge skrog i vannet. Løfter lo skrog, så er det like før stabiliteten forsvinner.

Vi seilte båten i sur østavind i juni. Vinden var på opptil seks sekundmeter, nok til å gi båten et skikkelig puff. Båten liker best skarp slør. Etter fotografering hang vi en 17-fots skjærgårdsjeep på slep, uten at det reduserte farten særlig. Det er mye kraft i den relativt høye riggen med firkanttopp i storseilet. Man må passe på å reve i tide, og det er sydd inn enorme rev i storseilet, slik at man kan seile med minimal duk i heftig vær.

Det høye overbygget gjør at bommen kommer svært høyt over vannoverflaten, noe som svekker det rettende momentet.

Båten er bygget i sandwich og støpt med vakuum, som skal gjøre den lett og sterk, men det høye komfortkravet gjør båten tung.

Ikke full kryss

Det er en selsom opplevelse å sitte høyt og styre en så stor katamaran. Du mister all seilefølelse du er vant med fra en ettskrogsbåt. Det er langt fra rattet og ned til rorene i skroget, så rorfølelsen er fraværende. Men jeg ble imponert. Båten fungerer, også under seil. Det er overraskende at det flytende landstedet flytter seg så bra for seil.Båten skal være raskere enn forgengeren Lagoon 440.

Båten seiler greit opp mot vinden, bedre enn mange motorseilere, men langt fra de raske og lette katamaranene, eller ettskrogsbåter. Man mister minst 10-15 grader mot vinden, i hvert fall under forholdene da vi testet båten. Man må seile med litt bus i forseilet for å generere nok krefter. Båten blir også død under seil om man seiler platt lens. Dette er ikke båten for seileopplevelser inn og ut av Oslofjorden, men fantastisk for å krysse åpne avstander.

Doble motorer

Båten er utstyrt med to Yanmar-motorer på 55 hk, oppgradert fra 40 hk som er standard.Maskineriet gir en toppfart på over 9 knop, og en marsjfart på 7,5 knop. Med 1000 liter diesel på tankene har man god rekkevidde. På marsjfart bruker motorene seks liter i timen. Enda bedre blir den om man skrur av den ene motoren og kun bruker én maskin. Man mister fra én til én og en halv knop på farten, men dobler båtens rekkevidde. Båten kan da gå i 14 døgn, eller nesten 2000 nautiske mil for motor. To motorer gjør det enkelt å manøvrere båten i havn.

– Det vil nok komme et Dock & Go-system for katamaraner også, slik at man kan legge til kun med en joystick, mener Alf Morten Indbjo, som selger Lagoon i Norge.

Byssa har mikro og oppvaskmaskin. Skyvevindu gir direkte servering ut.
Byssa har mikro og oppvaskmaskin. Skyvevindu gir direkte servering ut.

Under dekk

Lagoon er under Beneteau-paraplyen, og stilen under dekk minner om First. Lagoon har nå fått hjelp av det italienske interiørdesignbyrået Nauta Yacht Design, som også vil bli brukt til kommende modeller. Tidligere var det mye plast i turkatamaranene. Denne har mye tre, og virker luksuriøs. Båten har indirekte LED-belysning og det meste som er på mote om dagen. Fordelen med katamaran er at man har et felles leveområde mellom skrogene, og godt adskilte soveavdelinger. Båten vi testet, hadde to gode lugarer med hvert sitt bad i det ene skroget, og eierlugar med et tilstøtende enormt bad i det andre skroget. Byssa har tre vasker, oppvaskmaskin og flere kjøleskap, både inne og ute. Om bord er det også vaskemaskin.

Inn i de fleste havner

Bjørn Erik Bjørkto er ikke redd for ikke å få havneplass. Bryggeplassen på Killingen på Bygdøy er hele ti meter bred.

– Alle store båter vil ha en begrensning, men denne stikker kun 1,3 meter og kan komme inn på grunnere farvann enn de fleste seilbåter. I forhold til volumet er den kort, slik at jeg kan snu lettere inne i trange farvann. På hekken henger det også en 3,6 meter lang RIB, som gjør det greit å legge båten på svai og heller ta jolla inn til land. Hekken er som en bryggeplass for jolla.

Mye teknikk

Båten har selvfølgelig en generator som må til for å holde liv i båtens funksjoner. I tillegg har båten en avansert inverter/lader som kan supplere landstrømmen om man i kortere perioder trenger mer strøm enn hva kontakten på brygga kan gi. I byssa er det også et vannrensingssystem som dreper bakterier, et system som eieren mener har mye for seg, også i Norge. Eieren har brukt over en million på ekstrautstyr. Med en pris som starter på ca. fire millioner kroner, kan båten konkurrere med attraktive hytter med strandtomt. Men den er nok dyrere å eie. Om 20 år vil nok mye av teknikken byttes, om det ikke alt er blitt gjort, og da vil millionene fly igjen.