Førsteinntrykk: Diva 24

LETT: Diva 24 glir lett gjennom vannet og er surfevillig.
LETT: Diva 24 glir lett gjennom vannet og er surfevillig.
Bernt Lindquist: Har åpenbart tittet på italienske båter.
Bernt Lindquist: Har åpenbart tittet på italienske båter.
UTNYTTET: Det er mange smarte ­stuerom i cockpiten - som her ­under dørken.
UTNYTTET: Det er mange smarte ­stuerom i cockpiten - som her ­under dørken.
LANG: Cockpiten strekker seg over halve båtens lengde. Den er optimalisert for seiling.
LANG: Cockpiten strekker seg over halve båtens lengde. Den er optimalisert for seiling.
ÅPEN: En lang luke er praktisk. Tau er lagt i kanaler fra hytta og akter til rormannen.
ÅPEN: En lang luke er praktisk. Tau er lagt i kanaler fra hytta og akter til rormannen.

Stor og liten på en gang

Diva 24 setter bortimot rekord når det gjelder pris i forhold til cockpitstørrelse. Det var noen av oppdagelsen vi gjorde da vi seilte båten.

Publisert Sist oppdatert

Diva 24 er gentlemannsutgaven av Fabola Campus 7.4. Båten har samme skrog og rigg som Campus-en, som ble lansert i 2011. Begge båter har også en kjøl som vippes inn i skroget, noe som gjør at den kan klare seg med 30 cm seilingsdybde. Med nytt dekk og ny innredning fremstår Diva 24 som en ganske annen båt enn Campus 7.4.

Campus-en er en liten turseiler som passer små barnefamilier. Diva-en appellerer mer til mennesker som kun vil ha en seilbåt for kortere turer. Diva 24 vil også bli verdsatt av mennesker som er lei krevende båtstell, men som ikke vil gi slipp på seiling. Det er mulig å få båten utstyrt med en liten diesel innenbordsmotor om man ønsker det.

Moderne linjer

Bernt Lindquist står bak alle Fabola- og Diva-båtene, både som verftseier og designer. Lindquist er en av Sveriges mest kreative konstruktører, og han er kjent for velseilende båter med smarte løsninger og unik plassutnyttelse. Fabola Yachts ble etablert allerede i 1958, mens første Diva ble lansert i 1982. Fabola Yachts bygger også Campus-båtene, som er enkle, trailbare seilbåter.

Diva 24 har et moderne preg med knekk i skrogsiden. Den har en dyp kjøl på 300 kilo som vippes inn i skroget. Båtene bygges i Estland av et verft som Fabola eier.

Jomfrutest

Da vi seilte den første utgaven av Diva 24, var båten utstyrt med gode og stumme seil. Storseilet har en stor flyndre i toppen, og den får dermed en liten fathead i toppen. Det blåste frisk under seilasen. Måling på Stavsnäs, i nærheten av hvor vi seilte, viste en gjennomsnittvind på over 10 m/eks og vindkast på over 17 m/sek.

Det ble i meste laget for den lille båten, men hovedgrunnen for problemene vi opplevde, var mekanismen til kjølen. Feil stilling på kjølen skapte ubalanse.

Det var særlig på kryssen vi måtte jobbe. Et rev ville hjulpet, men vi klarte etter hvert å få bra kontroll selv med fullt storseil.

På slør viste båten sine planingsegenskaper med kun fokk og storseil. Båten slipper vannet pent og seiler enkelt raskere enn sin egen vannlinjelengde. Vi hadde ikke gennaker, men jeg vil tro at vi gjerne kunne ha sett 15 knop på loggen med en innseilt båt og med godt mannskap om bord med gennaker. Båten tåler mye duk. Spørsmålet er heller hva mannskapet tåler.

LANG: Cockpiten strekker seg over halve båtens lengde. Den er optimalisert for seiling.
LANG: Cockpiten strekker seg over halve båtens lengde. Den er optimalisert for seiling.

FAKTA Diva 24
LOA7,54 m
Skroglengde7,26 m
Bredde2,54 m
Dyptgående0,28/1,86 m
Kjølvekt300 kg
Deplasement1 000 kg
Storseil15-18,2 kvm
Fokk11,2 kvm
Motor6 hk
Pris243 000 kr
ImportørVindVind AS

Stor cockpit

Båtens salgsargument er cockpiten. Om vi går noen år tilbake måtte man over 40 fot for å finne båter med tilsvarende cockpitstørrelse. Cockpiten har en original løsning og er delt i to. Aktre del er for rormannen, som kan nå båtens to vinsjer og alle trimlinene. Hos rormannen er det ingen cockpitbenk, men dekket er gjort ekstra bredt, så han sitter godt med god sikt fremover. Når vi krenget mye i rossene, savnet jeg et sted å sparke fra.

Fremre del av cockpiten er for mannskapet eller passive passasjerer. Her sitter man mer beskyttet bak en god cockpitkarm. Her har man også et godt spenntak mot le benk. Med en sprayhood vil man kunne sitte svært godt beskyttet forut i cockpiten. Verftet har til og med utviklet et lite cockpittelt for fremre del av cockpiten.

Storseilskjøtet er festet i et punkt mellom fremre og aktre cockpit, og det kan justeres av mannskapet eller rormannen.

Roret sitter på hekken og kan vippes opp. Det er en fordel for trailing, men mekanismen gir litt slark, noe som gjør at styringen ikke blir like direkte og presis som ønskelig. Hele rorbladet er også plassert bak roraksen, noe som gjør den tyngre å styre, men i en så vidt liten båt blir ikke kreftene så store. Roret skal nå ha blitt redesignet og bedre balansert.

Flotte detaljer

Bernt Lindquist har åpenbart tittet på italienske båter. Diva 24 er tydelig inspirert av Brenta. Båten vi seilte hadde fått et elegant, grått skrog og et dekksbelegg som minner om teak. Dekksbelegget er av typen Flexiteek og er ekstrautstyr. Lindquist har skjult liner og fall under dekk, og disse er trukket helt akter til rormannen på en elegant måte.

Dekket har en flott fotlist. Sammen­føyningen mellom skrog og dekk er skjult bak en fenderlist. Dette er en billig og kanskje ikke så elegant løsning, men fornuftig.

Masten fra Seldén står på hyttedekket og kan vippes rundt en bolt i mastefoten, noe som gjør det lett å rigge båten. Vantene er festet helt ute i borde. Lindquist har utstyrt båten med akterstag, og han hevder at de derfor kan gå ned på mastens diameter. Dette gir mange fordeler. Masten blir enklere å rigge, båten blir stivere og billigere.

Det er montert en spile i mastetoppen som løfter akterstaget ut fra storseilets akterlik når staget slakkes.

I hekken er det lagd en utsparing for påhengsmotoren som gjør at propellen kommer innunder skroget. Det gir god fremdrift i sjøen og motoren vil være enkel å håndtere. Prøvebåten var ikke utstyrt med motor og ble seilt inn og ut av havn, noe som gikk greit.

Grei for tur

Diva 24 er lys og trivelig under dekk. Store luker i dekk og ventiler i skroget øker følelsen av volum. Kjølkassen tar litt av plassen i salongen. Kjølen reguleres ved en vinsj av typen som brukes på båthengere, og er ikke forskjønnende.

Diva 24 er enkelt innredet som standard, men kan bestilles med mye komfortutstyr. Båten har en innerliner som både gir avstivning og som fungerer som innredning. Langs skrogsiden er det trukket vinyl, og oppunder dekk er det vinyltrukne plater. Enkelt, lett og greit, men dette står i kontrast til båtens ytre moderne stil.

Sittehøyden under dekker er god. Stor luke gjør det enkelt å entre båten. Det er soveplasser til fire, men det vil bli trangt. Det skal være mulig å få en enkel bysse som kan trekkes ut. Det er også mulig å få den levert med septik og wc. Prisen levert verft begynner på kr 243 000 kroner.

PLUSS

  • Moderne design
  • Hyggelig pris
  • Stor cockpit

MINUS

  • Upresis styring