Test: Omega 10
Dagseiler med trang fødsel
– Halvparten av seilergleden er hva øyet ser, den andre er båtfølelsen. Det var utløsende for valgte av Omega 10, sa en av de svenske eierne av båttypen.
I likhet med de andre Omega-båtene er denne båten tegnet av Ron Holland. Omega 10 er tydelig inspirert av den amerikanske Alerion Express, som har hentet linjene fra den legendariske Nat. Herreshoff. Selv om inspirasjonen er aldri så sterk, og vinduene i kahytten er en kopi av dens amerikanske forbilde, når Omega 10 ikke opp til Alerion Express når det gjelder harmonisk linjeføring.
Det betyr ikke at Omega 10 er mislykket, og båten har mange interessante detaljer som gjør den til en fin dagsturbåt med gode seileegenskaper.
Båten ble opprinnelig produsert i USA, men mye tyder på at produksjonen vil bli flyttet til Sverige. Det er flere elementer som ikke er på plass i dette prosjektet, omtalte vi på seilas.no for over fire år siden for første gang. Hittil er det bygget åtte båter, og den norske forhandleren er i disputt med selgeren Omega 10 Metre Sailing AB om hva som er standardbåt.
Designer og båtbygger har imidlertid tatt lett på innredningsdetaljene og overlatt mye til kunden. Det gir båteieren mulighet til å velge, men man må regne med ekstra kostnader for å få et tilfredsstillende resultat. Den norske forhandleren betalte et norsk snekkerverksted 44 000 kroner for mahogni-sider i kahytt og nedgangsskott.
Manglende sittekomfort
Når en voksen person sitter i salongbenkene, slår han hodet i hyttekanten, som enten burde ha gått lenger ut, eller vært høy nok til at man hadde gått klar under. Nå gjør man ingen av delene, noe som gjør det praktisk talt umulig å sitte i benkene.
Ligger man, er det ingen ting å utsette på komforten. Her finnes fem gode køyer inklusive dobbeltkøya i forpiggen og en bra stikkøye på babord side. Demobåten var også utstyrt med et skikkelig vannklosett, noe vi anser som et must, selv for en dagsturbåt.
Innenbordsmotor eller påhenger
Her kan kunden igjen velge. Prismessig er det stor forskjell. En innenbordsmotor med installasjon koster rundt 100 000 kroner ekstra, mens det er laget et fullt ut tilfredsstillende opplegg for en påhenger som stues på smart sett i det store stuerommet aktenfor cockpit. Med et enkelt grep skyves propellakselen gjennom en brønn ut i vannet.
Importøren har byttet ut de opprinnelige vinsjene med to Andersen-vinsjer med utveksling, og verkstedet har også lagt på polstring i kahyttaket.
Seiler som en drøm
Båten glir elegant gjennom vannet.Balansen er etter våre begreper perfekt, en anelse logirig, men med stor retningsstabilitet. I begynnelsen kan den synes å være rank, men skrogformen gjør båten sluttstiv, slik at den ikke krenger lenger enn til et visst punkt. Med 50 kvm seilareal på kryss føler man bra trykk, og ifølge en annen testrapport gjør båten lett syv knop på kryss i det samme antall meter per sekund. Det klassiske utseendet røper ikke et Ron Holland-moderne undervannsskrog med en 1100 kilos bulbkjøl. Det gjør at båten reagerer kontant på hver eneste lille bevegelse med rorkulten.
Like begeistret var vi ikke for skjøtesystemene. Den selvskjøtende fokka på skinne var tung og treg å trimme. For å få riktig form på storseilet til enhver tid når skjøtepunktet er midtskips, må bomvangen settes og storseilet trimmes hyppig. Det fungerer dårlig når skjøteklemmen har kjeften under. I tillegg var det for liten utveksling.