Saffier 23
Vakker og velseilende
For under 350 000 tusen får du en miljøvennelig og elegant dagsturbåt med smarte løsninger. Vi har testet båten som både blir vist under Båter i Sjøen og er nominert til Årets Båt 2011.
Seilas prøveseilte Saffier 23 som ble vist for publikum for første gang under båtmessen i Düsseldorf i januar og som er nominert til Årets Båt i Europa for 2011 i klassen for spesielle båter. Vinner den blir det andre gang det lille verftet i Ijmuiden får den prestisjetunge utmerkelsen. 26-foteren deres vant sin kategori I 2009. Den lille 23-foteren er tegnet av Dean Hennevanger, den ene av de to brødrene som i dag driver verftet som faren startet på 1980-tallet etter å ha solgt verftet han eide i Australia og foretatt en syv års jordomseiling med familien. Sønnene overtok i midten av nittiårene; Dean som husdesigner og Dennis med ansvar for salg og markedsføring.
For trang til overnatting
Selv om Saffier-båtene har sitt eget særpreg kjenner vi igjen innflytelsen både fra amerikanske Alerion Express og franske Tofinou. Saffier 23 er etter vår mening den mest vellykkede linjemessig, selv om man skal være mer enn sporty for å benytte båten til overnatting. Man reklamerer med køyeplass for to, men etter vår mening egner plassen under dekk seg best til stuasje. For morsom dagseiling er imidlertid båten perfekt. Om det skulle samle seg flere av dem er båten også velegnet til regattaseiling.
Flott cockpit
Båten utmerker seg med en rommelig cockpit der det er plass til seks voksne med mulighet til å ligge for overnatting utendørs. Vakre linjer og kvalitet i utføringen gjør båten til et lite smykke, og når man sitter til rors får man den gode følelsen som følger med at alt stemmer. Det eneste vi kunne sette fingeren på var løsningen med storseilskjøtet som var komplisert og treg. Her hadde vi forslag til forbedringer, noe også designeren lovet å ta hensyn til.
Kan plane
Vi seilte båten rett ut i Nordsjøen i syv-åtte m/sek. Båten var rimelig stiv takket være en moderne bulbkjøl på én meters dypgående, men uten at båten dermed var tung eller treg. Den slanke baugseksjonen gjør at båten skjærer gjennom bølgene uten å miste nevneverdig fart. Det betyr samtidig at den kan være våt til tider. Derfor anbefales sprayhood som en del av ekstrautstyret. Med inntil ti prosent krengning seiler Saffier 23 til 100 prosent av vannlinjelengden og kommer dermed opp i skroghastigheten oppgitt i polardiagrammet. På unnavind gjør den det samme i inntil 15 knops vind. Deretter er det mulig å få den til å plane ifølge konstruktøren.
Løsningene til håndtering av fall og skjøter er hentet fra større båter. Blant annet er selvslående fokk på skinne en del av standardutrustningen. Ankerbrønn er en del av dekkskonstruksjonen. Mast og bom er i aluminium og kan bli rigget av én mann alene.
Idéell landstedsseiler
Saffier 23 kan lett seiles av én person og er en idéell landstedsbåt. Rormannen har rorkult, fokk- og storseilskjøte i umiddelbar nærhet og to vinsjer rett aktenfor master er til fall og reving. Rull for fokka er plassert under dekk. Alle ender kan stues unna slik at cockpit og dekk er rent og fritt for tauverk.
Genakeren settes fra baugspryd som dras inn og ut. Alle blokker og vinsjer er fra Harken. Esthec dekksbelegg er valgfritt, og er et plastdekk i teakstil utviklet i Nederland.

Med el-motor
Saffier 23 kan leveres med el- motor med en batterilevetid på 90 minutter i tre fjerdedels hastighet. 24 volt-batteriet har en kapasitet på 40 Ah (80Ah/12 volt). Et ekstra batteri kan benyttes til litt lengre transport, men normalt vil man bare benytte motoren til manøvrering og i vindstille. Lading kan skje med solpaneler, eller ved å ta lithiumsbatteriet som bare veier 14 kilo i land for lading etter dagens seilas.