Saphire 27
Avslørte seg i Færder’n
Lette, raske og enkle. Leketøy som kan seiles på havet, og henges etter bilen har mye for seg.
Seascape 27 er godt kjent i Norge, men det er ikke den eneste båten av denne typen på markedet. Saphire 27 ble utviklet parallelt med Seascape 27, men ble lansert noen måneder senere. Life 7.5 har også mye til felles med disse båtene, og nå har også kineserne kastet seg på bølgen med FarEast 28R, mens Farr 280 har fått mye oppmerksomhet i år. Det er en båt mange antar kan tette hullet etter Farr 30.
FAKTA | SAPHIRE 27 |
LOA: | 8,00 m |
Bredde: | 2,50 m |
Dybde: | 1,70 m |
Vekt: | 1300 kg |
Ballast: | 500 kg |
Storseil: | 29 kvm |
Forseil: | 15 kvm |
Gennaker: | 70 kvm |
Code 0: | 35 kvm |
Måletall: | 0,9630 |
SRS (Sverige): | 1,247 |

Kryss-lens båt
Alle disse båtene har mye felles, men det er også forskjeller. Seascape 27 byr på mest komfort for turseiling, mens Life 7.5 er mer påkostet og utviklet for dagseiling. Saphire 27 har en smalere vannlinje enn Seascape 27 og er en båt beregnet på pølsebaneseiling; kryss og lens. Saphire 27 planer lett, men den tåler ikke like mye duk på skarpe slørevinkler som Seascape 27.
Life 7.5, Seascape 27 og Saphire 27 er skapt med tanke på at de skal kunne trailes bak en bil, og kjøres til der den beste seilingen foregår.
Saphire 27 er tegnet av italienske Claudio Maletto. Han har tegnet flere dagsturbåter, blant annet Esse, men mest kjent er han for America’s Cup-båter for det italienske laget Luna Rossa.
Saphire 27 er kun 2,5 meter bred. Skroget har fått et trendy negativt spring. Båten har en svak antydning til knekkspant mot hekken, men for lite markert til å gi noen effekt.
Ror- og kjølprofilen er tynn og smal. Det gir minimalt med motstand, men det krever riktig trim og balanse i båten. Båten har en T-kjøl med en blybulb på 500 kilo, 1,7 meter under vannlinjen.
Årets Båt i Europa
Mitt første møte med Saphire 27 var i Italia under prøveseilingen av de nominerte båtene til Årets Båt i Europa. I de lette vindene i Middelhavet seilte vi fra alt; fra raske 60-fotere til turseilere av alle slag.
Saphire 27 er en båt som kaller frem smilet, også i lett vind. Senere ble båten seilt i mye vind, og de som seilte den var svært fornøyde. Ingen klager på slør på over 15 knop. Båten imponerte juryen til de grader at den vant klassen for spesielle seilbåter. Klassen som J/70 vant året før og slo ut Seascape 27, som da ble testet som prototype.
En mann med ideer

Bak Life 7.5 og Seascape 27 står det erfarne seilere. Folk som har en sterk idé om hvordan en enkel og moderne båt skal være, og som har klart å sette idéen ut i livet. Sveitseren Michael Tobler er mannen bak Saphire 27. Han har seilt mange ekstreme flerskrogsbåter og var på utkikk etter en enkel båt han og familien kunne bruke til tur og regatta. Mange av de samme ideene til Andraz Mihelin i Seascape og Peter Keerberg i Life.
Tobler har observert suksessen til Seascape 27 og Life 7.5 i Norge, og ønsket å vise frem båten her oppe. Derfor meldte han seg på Færderseilasen og Bohusracet i Sverige.
Bygd i Polen
For å holde kostnadene nede er Saphire 27 bygd i Polen, og der er det Delphia-verftet som gjør jobben. Skrog og dekk er støpt med vakuumteknikk. Båten vi seilte i Færderseilasen er støpt med epoksy, men vinylester er standard som bindemiddel til glassfiberen i støpet. Epoksy-versjonen har omtrent samme vekt, men er stivere. Sandwich-konstruksjonen har PVC-skum både i skrog og dekk.
Delphia er blitt vinneren av verftene i det tøffe markedet. Ikke fordi deres modeller selger så bra, men fordi verftet i stadig større grad produserer for andre, blant annet de minste båtene til J/Boats, som for eksempel J/70.
Saphire 27 har karbonfibermast. Det reduserer krengningen, og det gjør det også enklere å rigge båten.
Rask på unnavind, sliter på kryss
Etter å ha seilt båten i Italia og deretter sett måltallet båten fikk i Nor Rating, var jeg sikker på at vi ville gjøre det svært bra i Færderseilasen. SEILmagasinet skulle være med om bord. En liten forsmak fikk vi under en oppvarmingsregatta i Asker noen dager før Færder’n. Der seilte vi pølsebane med lensestart. Vi var klart først på det første merket, men på kryssen kom det bakfra en X-34 som seilte både høyere og raskere. Det vi tjente på slør, tapte vi på kryssen.
Vi slo X-34-en både på seilt og korrigert tid, men det hang sammen med at vi var raskere med spinnakeren. Det var ikke båtfarten som var avgjørende. Saphire 27 seiler bra på kryss, men den kunne ikke måle seg mot en X-34. Skulle vi hevde oss i Færderseilasen, måtte det bli mye medvind og lite kryss.
Saphire 27 skal seile over seks knop på kryss, men båten stoppes lett av bølger. Selv bølger i Indre Oslofjord krever at man må stå lavt for å øke trykket for å holde fremdriften.

Ønsket mindre eller mer vind
Optimismen av stor før Færder’n, men skuffelsen var stor da vi gikk i mål. Om bord var det to seilere fra Sveits som kjenner båten godt, samt Magne Klann og undertegnede som kjenner Oslofjorden godt. Vi burde ha gode sjanser til å hevde oss.
Etter å bli liggende litt bak helt inne i fjorden, plukket vi båt etter båt. Allerede ved Slemmestad hadde vi tatt igjen de bakerste R36-båtene som startet 10 minutter før. Saphire 27 slipper vannet akter vakkert og har ingen planingsterskel. Det skal ikke så mye vind før båten seiler raskere enn skrogets vannlinjebølge.
Gjennom Drøbaksund, med svært skiftende vind, seilte vi forbi det meste. Så stabiliserte vinden seg, men det blåste ikke nok til at vi kunne plane for fullt. Det blåste derimot slik at de langt større båtene i vår klasse fikk utnyttet vannlinjelengden. Hadde vinden økt, ville vi seilt svært mye raskere, og hadde den løyet, ville vi hatt gleden av å ha en lettere båt. Til tider var farten oppe i over 13 knop, men vi seilte på skarpere vinkler enn de andre båtene, og måtte derfor seile lenger. For det meste lå loggen på mellom 9 og 11 knop, men vinklene ble for skarpe. Vi kom aldri forbi de beste i R33-klassen, og vi visste at vi måtte ha et realt forsprang for å holde unna på kryssen til mål.
Viste båtens svakheter
Rett etter runding forsvant sola og som varslet økte nordavinden. Vi fikk forholdene på kryss som vi hadde ønsket oss på lensen. Å seile en liten båt som ikke står like høyt som de øvrige, er drepen. Vi kom stadig i «fisevinden» fra konkurrentene.
Vinden økte og vi tok et rev. Det hjalp. Vinden økte ytterligere, og vi tok et rev til. Det ble katastrofe. Båten er uten akterstag, og forstaget strammes ved hjelp av storseilskjøtet og derved storseilet. Men med så lite av storseilet heist, klarte vi ikke å få nok krefter i forstaget til å kunne holde det stramt, og fokka stod som en sekk. Det ga oss elendig høyde og store sideveis krefter, som resulterte i mye krengning.
Vi tok ned fokka, men det ødela balansen i båten. Både ror og kjøl er supersmalt og slike smale profiler må ha fart for å ha funksjon. Uten fokk, drev vi mer eller mindre sidelengs uten styring. Vi gikk fra å ha et håp om topp-plassering til å være i overlevelsesmodus. En stormfokk kom opp, men farten var dårlig. Vi brukte flere timer mer fra Tristein til mål enn konkurrentene.
En forbedring hadde nok vært å montere doble akterstag for hardvindseiling. Det for å kunne få bedre kontroll på storseilet, og for å holde forstaget stramt. En slik løsning vil føre til flere tamper i cockpiten og litt mer jobb, men man ville få langt bedre kontroll over forstaget – og derved også bidevindsegenskapene.
Rask i Bohusracet
To uker etter Færder’n møtte jeg Saphire 27 som konkurrent i Bohusracet, som er blitt Nordens største shorthanded-regatta med nesten 200 båter. Regattaen er på ca. 180 nautiske mil. Saphire 27 har nesten likt måltall som en Twostar 36 som jeg seilte, og drømmen var å vise at gammel båt er god nok. På en god kryss har Twostar-en bedre fart og høyde, men ikke på slør og lens i lite vind – eller når det er planeføre.
Det var svært lite vind ut fra start i Uddevalla. Saphire 27 forsvant i den lette vinden, mens vi ble liggende i teten av startgruppen sammen med de to norske Seascape 27-ene som deltok. Etter hvert stabiliserte vinden seg fra øst, noe som ga skarp slør både nordover langs svenskekysten til Hvaler – og sydover igjen mot mål i Smögen.
Sveitserne i Saphire 27-en gjorde noen feil utover natten, og kom i mål mellom de to norske Seascape-ne, men bak begge på korrigert tid. Begge Seascape-båtene benyttet Code 0-seil, som er svært nyttig under en regatta med mye skarp slør.
Bohusracet var en god demonstrasjon for båttyper som Saphire 27. Regattaen er som en kombinasjon av Færderseilasen og Skagen Race. Regattaen byr på både havseilas og mye innaskjærs taktisk seiling. Det er mye trimming og navigering, noe som er perfekt for mindre båter. Seascape 27 tok første- og andreplass, mens Saphire 27 kom på fjerdeplass bak en Wasa 360. Det deltok også to Life 7.5. En av dem brøt – den andre kom på 31. plass.
På seilt tid var den beste Seascape 27-en 17 minutter raskere enn Saphire 27 etter 28 timers regatta.
De små båtene måtte bruke noen timer på rigging, men slapp lang transportseilas.
Liten båt mot større båter
Fremdeles er det få slike raske regattabåter i Norge. Å seile en 27-foter mot 34-fotere vil aldri bli rettferdig. Båttypene har sine klare styrker og svakheter. Det blir bingo, og værmeldingen er avgjørende for hvor man havner på resultatlisten. Vi hadde seilene, båten og mannskapet til å gjør det godt i Færderseilasen. Vi gjorde også minimalt med feil. Vi hadde bare ikke optimale forhold.
Saphire 27 er en rask båt, men den er også krevende. Storseilet må trimmes kontinuerlig for å holde båten i optimal balanse, og man må kjenne båtens beste vinkler – både på kryss og lens. Det er umulig å kjøpe seg til pokaler med en slik båt, men det er en bra båt å lære å bli en god seiler i. Hver feil blir straffet hardt.
Et bra konsept
Dersom målet er å seile både i regattaer og på tur, er det kanskje billigere og mer praktisk å kjøpe to båter, fremfor en som dekker begge deler. Saphire 27 koster ca. en halv million kroner, og velger man en Hanse eller Bavaria fremfor en X-Yacht i tillegg, vil ikke regnestykket bli så ille om man går for en helgardering. Slitedeler fra regattaseiling som seil og rigg er langt billigere på en mindre båt, og det er også mer praktisk med transport, når båten kan settes på en henger.
For shorthanded-seiling er den reduserte størrelsen en stor fordel. Kreftene er mindre, og det gjør at det ikke kreves to store karer i cockpiten for å seile effektivt. Saphire 27 gjør det mulig for en vanlig familie med kunnskap om seiling over gjennomsnittet muligheter til å oppleve seiling man ellers kun ser på YouTube.
Om barna synes seilturer er kjedelige, er det kanskje ikke varmtvann og TV som skal til, men rett og slett gode seilopplevelser. Det får man i en slik båt.
Også for tur
Saphire 27 markedsføres som en sporty turseiler. Det er fullt mulig å sove fire personer under dekk, men båten har en røff finish. Det er ikke puttet inn et gram for mye. Det er mulig å få båten levert med et halvt skott og toalett. Det øker standarden litt.
Som turbåt er den for de sporty, men med en sommer som i år, ville ikke mange ha klaget. Du har de samme turfunksjonene som i en Express eller IF, men heller ikke særlig mer. Båten har en motorbrønn i cockpiten som gjør det enkelt å få motoren helt ute av veien. Løsningen har sine svakheter i kritiske situasjoner, som da vi mistet styringen under Færderseilasen.
Mange av disse båtene blir utstyrt med el-motor for å komme inn og ut av havner i lite vind, men el-motoren slet med å få båten i havn da det blåste mye i Italia. En bensinmotor er nok å foretrekke for turseiling og regatta. Båtens styrke er seilegenskapene, ikke komforten.
Dekkslayouten og cockpiten fungerer bra, men med rekkestøtter er sittekomforten dårlig når båten krenger mye. Jeg endte opp med å tre kroppen mellom rekkevaierne for å sitte godt på kryss. Det er ikke ideelt.
For og imot
Jeg har seilt både Seascape 27, Life 7.5 og Saphire 27. Seascape 27 er mest ekstrem, men er faktisk også den beste båten for turseiling. Det er bare å reve. Båten har den beste innredningen, og har større skrogstabilitet. Det gjør at den føles sikker. Hemmeligheten er å redusere seilarealet i tide.
Life 7.5 er en typisk dagseiler og den er et smykke ved brygga. Saphire 27 har sin styrke på pølsebaner, og vil nok jevnt over klare seg bedre enn Seascape 27 i de fleste regattaer, særlig i regattaer med mye kryss og lens. Den har nok også en liten fordel i lett vind. Måltallet er også gunstig for Saphire 27.
Det tyske bladet Yacht har seilt Saphire 27 og Seascape 27 samtidig. De konkluderte med at Saphire 27 hadde sin styrke i mindre vind, mens Seascape 27 var best når det blåste. Det er en god oppsummering.
I Norge har Saphire 27 lavere måltall enn både Seascape 27 og Life 7.5. Større vekt og lavere stabilitet er nok forklaringen på det. Tobler har også jobbet aktivt for å redusere måltallet til Saphire 27, blant annet ved å bruke båtens virkelige vekt, ikke konstrukssjonsvekten, som ofte er mindre.
Under Bohusracet, som benytter svenskenes SRS-system, hadde Saphire 27 det høyeste måltallet. Med norsk måltall ville Saphire 27 slått den ene av de to Seascapene.
Michael Tobler satser på direktesalg, og båten kan bestilles direkte på Saphire Boats’ nettside. Der er det en smart priskalkulator. Prisen starter på 49 000 euro uten moms, men inkludert seil, og med spinnakerutstyr, komfortutstyr, påhenger og båthenger, ender nok båten på over 700 000 kroner.