Årets båt 2017 – raske turseilere: Seascape 24

Rask trailerbåt

Seascape 24 er stor nok til å gi trygghet, men liten nok til å være enkel å trekke på henger. At det er mulig å overnatte i båten er en bonus.

Publisert Sist oppdatert

Skal du ha en båt som gir minimalt med årlige kostnader, men som gir maksimalt med seilglede, så ta en titt på Seascape 24. Båten er veien til den moderne formen for seiling for folk flest. Dette er en villhest, og da er det bra det ikke er for stort.

Årets morsomste

Seascape 24 er utviklet av to MiniTransat-seilere fra Slovenia som også har Seascape 18 og 27 på samvittigheten. 24-foteren har det beste fra disse to modellene; 18-foterens enkelhet, men komforten fra 27-foteren.

Det er ikke toppfarten, men akselerasjonen som gir mest seilglede med Seascape 24. Vi hadde 10-12 m/sek med vind under testen i La Rochelle. Fralandsvind ga minimalt med bølger, men høygjennomsnittsfart. Vi seilte 500 meter med loggen over 14 knop og hadde en topp på 15,3. Å seile i 10–12 knop, føle vindkastet og skyte fart til 15 knop, er en fantastisk følelse. Til tross for farten, øker ikke motstanden mot vannet. Slik er det med båter som er konstruert for å plane.

Det var også gøy å seile Easy to Fly, en katamaran med foiler i 30 knop, men enda morsommere å seile Seascape 24. I hvert fall i starten.

Langt hjem

Jeg kunne ha fortsatt til Spania, men plutselig mistet jeg styringen. Rorfestet brakk, en feil som allerede var rettet i produksjonen, men ikke på båten vi seilte. Båtens konstruktør, Sam Manuard, var med, og han kunne raskt konstatere at det var en støpegodsfeil.

Det gikk greit å krysse på den ene halsen, men det ble en utfordring å krysse hele veien tilbake. Ingen svarte på vår VHF-hendvendelse, så da var det bare å gjøre sitt beste.

Vi seilte i utgangspunktet bare på storseilet, men hadde rullet ut et lite hjørne av forseilet for balansens skyld. Båten måtte seiles flatt for at lo ror skulle få tak. Det gikk langt bedre enn fryktet.

Å seile Seascape 24 ble som å sette ut på ski fra en fjelltopp, uten heis opp, og samtidig brekke benene i bunnen av bakken. Båten er stor på slør og spiser mil. På kryss derimot er og blir Seascape 24 en 24-foter.

MODERNE: Seascape 24 kommer standard med mast av karbonfiber. Båten er rask i lett vind. I forhold til 27-foteren er båten raskere på kryss/lens-baner.
MODERNE: Seascape 24 kommer standard med mast av karbonfiber. Båten er rask i lett vind. I forhold til 27-foteren er båten raskere på kryss/lens-baner.

Laget for lett vind

Vi var fire om bord for å få mest mulig kjøtt på ripa. Båten har mye seil. På slør har den mer duk i forhold til vekt enn Melges 24. Seascape 24 er utviklet for å være rask i lett vind. For å seile under slike forhold vi hadde, kreves det litt trening.

Vi burde også hatt et mindre forseil på kryss. Dekksutstyr er enkelt og gjennomtenkt. I de forholdene vi seilte i hadde det vært fint å kunne bøye masten og ta ut krefter av storseilet ved hjelp av akterstaget, men noe slikt var ikke båten utstyrt med. I mye vind er det en fordel å gi ut litt på forseilet.

Masteliket til storseilet gikk direkte inn i et spor, en hulkil, i masten. For turseiling er det best med sleider. Det gjør heising og pakking enklere.

PLAN: 15,3 knop seilte vi på flatt vann. Cockpiten fungerer svært bra og har god plass.
PLAN: 15,3 knop seilte vi på flatt vann. Cockpiten fungerer svært bra og har god plass.
TUR: Ingen luksus under dekk, men langt bedre enn telt.
TUR: Ingen luksus under dekk, men langt bedre enn telt.

Også for tur

FAKTA
LOA:7,30 m
Bredde:2,50 M
Dybde:0,3-1,9 m
Vekt:960 kg
Ballast:340 kg
Seil, kryss:42 m2
Gennaker:65 m2
Pris:500 000 kr

SEASCAPE 24

PLUSS

Fantastisk morsom

Trailbar

Stor cockpit og køyer

MINUS

Overrigget

Mye penger

Det finnes mange båter på 24 fot med køyer på bruktmarkedet, men ingen kan måle seg med Seascapes seilegenskaper eller cockpit. Båten har også en kjøl som vippes inn i skroget, slik at den enkelt kan trekkes opp på en henger uten kran. Men en mast av karbonfiber, er det også enklere å få vippet denne opp og ned.

Kjølkassen tar mye av dørkplassen, og det gjør det litt kronglete å bevege seg om bord. Sittekomforten er imidlertid god, og det sover greit fire personer her. Ingen luksus, men det er bedre enn telt.

Seascape 24 koster ca. 500 000 kroner seilklar. Da får du også med gode seil og gennakerutstyr. I tillegg kommer henger, påhengsmotor og kanskje noe elektronikk.

Det er mye penger for en liten båt, i hvert fall i dagens bruktmarkedet hvor du kan få en 20 år gammel 35-foter for samme pris. Saken er imidlertid at eldre, større båter er billige fordi de er kostbare å holde. I en Seascape 24 er det lite som blir slitt, og med henger er også båten billig å eie. Det viktigste er at båten gir helt unike seilopplevelser, særlig med vinden akten om tvers. Seascape 24 ble prøveseilt i nummer 4/2016. Du finner også testen digitalt.

NOMINERTE BÅTER RASKE TURSEILERE

NOMINERT: Bihan 6.50 er en dagseiler konstruert av Finot Conq med en spesiell rigg. Båten er vakuumstøpt og veier bare 750 kg. Skroget har moderne linjer. Båten ble først bygd som en «one off», men er nå ...
NOMINERT: Easy to Fly er et prosjekt fra Absolute Dreamer. Katamaranen foiler i lett vind og skal fylle gapet mellom Phantom 18 og GC 32. Båten seiles av tre uten trapes. Vi seilte båten i 20?30 knop i 14?18 knop vind.
NOMINERT: Scow FR18 er en dagseiler med scow-baug slik de raskeste Mini Transat-båtene har. Baugen gjør båten mer stabil og bidrar til tidlig planing. Det er som å seile et surfbrett. Båten blir bygd av et lite verft i ...
NOMINERT: Spirit 47CR er bygd for at man skal kunne leve godt  om bord. Spirit Yachts i England bygger trebåter med klassiske linjer, men med moderne undervannskrog. 47-foteren har lange overheng, men det er likevel plass til to lugarer. ...
  • NOMINERT: Bihan 6.50 er en dagseiler konstruert av Finot Conq med en spesiell rigg. Båten er vakuumstøpt og veier bare 750 kg. Skroget har moderne linjer. Båten ble først bygd som en «one off», men er nå satt i produksjon. Gaffelrigg ble valgt av praktiske årsaker.
  • NOMINERT: Easy to Fly er et prosjekt fra Absolute Dreamer. Katamaranen foiler i lett vind og skal fylle gapet mellom Phantom 18 og GC 32. Båten seiles av tre uten trapes. Vi seilte båten i 20?30 knop i 14?18 knop vind.
  • NOMINERT: Scow FR18 er en dagseiler med scow-baug slik de raskeste Mini Transat-båtene har. Baugen gjør båten mer stabil og bidrar til tidlig planing. Det er som å seile et surfbrett. Båten blir bygd av et lite verft i Frankrike. Båten fungerte best på flatt vann.

  • NOMINERT: Spirit 47CR er bygd for at man skal kunne leve godt om bord. Spirit Yachts i England bygger trebåter med klassiske linjer, men med moderne undervannskrog. 47-foteren har lange overheng, men det er likevel plass til to lugarer. Båten er bygd i tre, limt med epoksy. Det skal gi et bedre vekt/styrkeforhold enn glassfiber.