Swanson 32

TIL PARADIS: Det er ikke alle steder veien til Paradis er merket. Den gamle kjøkkenhagen til fyrmesterassistenten ligger lunt til og er blitt kalt Paradis så lenge man kan huske.
Hanna Breistrand
SLEKTSKAP: Skal man trekke en sammenligning med noen skandinaviske båttyper, ligner Swanson 32 kanskje mest av alt på en Albin Vega?
RIKTIG KURS: Skipper Julie setter ut kursen for rormann Hanna.
MERITTER: Skutas meritter er dokumentert i form av plaketter skrudd opp på skottet.
KOMPAKT: Byssa er kompakt og et av trinnene i leideren tjener som ekstra avsettingsplass.
SALONG: Interiøret kan få karakteristikken enkelt og sjøvennlig.
TÅLER EN STØYT: Swanson 32 ble opplevd som en båt som tåler en støyt.
GLEDE: Artikkelforfatteren gleder seg over seilegenskapene til Swanson 32.
ARVEN: Et bildet av farens båt minner Julie Hollidge om hvem hun har arvet seilgleden av.

Australsk kvalitet med norske aner

Få, om noen, norske seilere kjenner båttypen Swanson 32, men sannheten er at den har norske aner.

Publisert Sist oppdatert

Om de velrennomerte australske Swanson-båtene ikke er så kjent i vårt hjørne av verden, er det like fullt en avgjørende norsk andel i båtenes tilblivelse. Hvalfanger og rigger Christian Svensen fra Norge var hyret på en firemaster som mistet stormasten utenfor Freemantle i Australia for snart 100 år siden. Mens de lå til kai for reparasjoner møtte han kjærligheten og gikk i land for godt. Paret bosatte seg nær havneområdene i Sydney der det var god bruk for en mann med Christians kunnskaper og erfaring. Av de seks barna ble halvparten båtbyggere, og anglifiserte Svensen til Swanson. Et navn som skulle komme til å dominere australsk seiling og seilbåtindustri på 1960- og 1970-tallet.

I den tøffe havseilasen Sydney–Hobart tok Swanson-båter fire av de ti beste plassene i 1968. Brødrenes tidlige regatta-båter særmerket seg ved å være spissgattere og så nok ikke så veldig racingaktige ut, selv om de altså vant det meste i sin tid der borte. Det visste ennå ikke britiske journalister da de overbærende mobbet aussiene for å stille med cruise-båter i kampen om det høythengende English Trophy i 1965. Etter målgang bemerket en samtidig kommentator tørt at avisene fikk spise opp de hånlige ordene sine. Swanson gjorde seg også bemerket på våre breddegrader, blant annet i den første One Ton Cup som ble arrangert i Danmark i 1966.

PLUSS-ARTIKKEL - KREVER INNLOGGING

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud:

Digitalt månedsabonnement

79,-

pr. måned

BESTILL HER

Digitalt
årsabonnement

699,-

pr. år

BESTILL HER

Gullabonnement
Blad og digital

899,-

pr. år – 6 utgaver + Norske Gjestehavner

BESTILL HER