Sirius 40 DS
Drømmebåtens storesøster
Sirius har et konsept som passer godt til norsk båtbruk. Vi har seilt verftets nyeste modell som nesten har alt, men som koster deretter.
Båtene fra det tyske verftet Sirius er noe du enten elsker eller ikke. Sirius 35 har vi seilt ved to anledninger; i Nederland i grov sjø og i frisk kastevind i Indre Oslofjord. Den ene gangen sammen med juryen i Årets Båt i Europa. Da var vi svært uenige om båtens kvaliteter. Jurymedlemmene fra Sør-Europa verdsatte ikke konseptet. Det er kanskje ikke snakk om smak og behag, men heller om hvordan vi bruker båt på ferie. Her kan du ha lange ferier med høy komfort, og du får med det meste av utstyr for en god ferie. Sirius bygger gode båter for norsk klima som kan brukes hele året. Det kan brukes som argument for å forsvare en pris på over fem millioner kroner.
Tekniske data | |
Skroglengde: | 11,99 m |
Bredde: | 4,00 m |
Dybde: | 2,30 m |
Ballast: | 3,5 tonn |
Vekt: | 11,6 tonn |
Storseil: | 49 kvm |
Fokk: | 32,3 kvm |
Genua: | 63,6 kvm |
Mastehøyde: | 19,80 m |
Vann: | 400 liter |
Diesel: | 200 liter |
Motor: | 55 hk |
Pris: | 424 370 euro |
Unikt konsept
Sirius 40 er bygd over samme lest som sine forgjengere og er en dekkshusbåt hvor cockpiten ligger på samme nivå som salongen inne i båten. Det gjør at cockpiten ligger lavere enn normalt, mens salongen er hevet.
Det gjør at du er nesten like tett på sjøen inne i salongen som i cockpiten. Forskjellen er at det er tørt og varmt inne. Løsningen gjør også at det er god kontakt mellom de som sitter under dekk og de ute i cockpiten.
Ett argument for å velge Sirius er verftets evne til å gi kundetilpassete løsninger. Ikke bare når det gjelder innredninger, du har også flere kjølalternativer å velge i.
Sirius er en moderne motorseiler som kan leveres skreddersydd til kundene. Båtene er sære, men unike, og de finner kjøpere over hele verden – også i Østen. Det lille verftet gjør alt selv, fra støp til innredning. Det bygges bare 15 båter i året, og England og Tyskland står for 60 prosent av markedet. De resterende 40 prosentene er resten verden.
Sirius har bygd båter etter det samme konseptet siden 1980-tallet. Modellutvalget i dag er på 31, 35 og 40 fot.

Motorseiler som seiler

Du velger ikke Sirius 40 DS for å få de største seilopplevelsene. Båten veier 11,6 tonn, så det er mye vann som skal fortrenges. Båtens svake punkt er seiling i lett vind. Båten vi seilte var svært godt utstyrt med seil. Standard har båten en selvslående fokk på 32 kvm samt et storseil på 49 kvm.
Tunge båter krever mye duk for å ha tilfredstillende fremdrift i lite vind. Båten vi seilte var derfor utstyrt med en genua på 63 kvm montert på rull på baugsprydet. I tillegg hadde båten en Code 0, et flatt sløreseil, også det på rull. Med dette effektive seilet seilte vi raskere i knop enn styrken på vinden målt i knop. Det var imponerende.
For å krysse med genuaen må seilet rulles inn i slagene, noe som er arbeidskrevende. Enklere blir det når det blåser nok til å bruke kryssfokka, men den opprullete genuaen forstyrrer vindstrømmen rundt den lille fokka.
En 105 prosent fokk i stedet for det selvslående forseilet kunne ha vært et alternativ. Da kunne man også ha droppet genuaen og kjøpt Code 0 på rull for lettvindseiling. På lens kunne man spridd Code 0-seilet.
Båten vi seilte var overlesset med seil for å kompensere for det tunge skroget. Vi slapp å reve under testen,men mye seilhåndtering vil i mange tilfeller føre til at båteieren heller starter jerngenuaen.
Båten har bra dekksutstyr, flotte vinsjer fra Andersen og rigg fra Seldén.
Båten vi seilte var utstyrt med to kjøler. Det reduserer seilingsdybden, men øker båtens våte flate, som igjen gir mer friksjon og krever mer ballast for å oppnå samme rettende moment. Løsningen er kjent fra franske verft som RM. Erfaringene er at fartsreduksjonen med doble kjøler er mindre enn hva man skulle tro.
Båten kommer standard med 55 hk diesel. Det holder i de fleste tilfeller, men for å holde skroghastigeten i motvind og motsjø, kan det være godt med en 75-hester. Den koster 55 000 kroner ekstra. Den har også et kraftigere seilbåtdrev.
Marsjfarten for motor ligger på 7 knop. I prøvebåten var motoren plassert langt akter, tett inntil roret. Det ga gode manøvreringsmuligheter. For å få bedre utnyttelse av propellstrømmen, har roret en spesiell konstruksjon. Den har et skeg der propellstrømmen er kraftig. Løsningen gjør at propellstrømmen ikke vrir roret.
Skroget har et dypt forskip. Det bidrar til retningsstabilitet. Det gjør også at baugpropellen kan settes lengre frem, slik at effekten blir bedre.
Båten er grei å manøvrere i havner, men som med alle båter; det kreves litt trening.

Kompromisser
Sirius 40 er en komplisert båt som gir svært mye, men ikke alt. Noen av 35-foterens svakheter er at båten er i det minste laget i forhold til alt hva den tilbyr. Det er også tilfellet med 40-foteren i noen grad.
Båten utstyrt med en rattpidestall som kan vippes fra side til side. Doble ratt ville ha vært å foretrekke, men da hadde cockpitbenkene blitt kortere.
Fall og liner er trukket akter til cockpiten. Vinsj og avlastere er plassert på toppen av dekkshuset. Løsningen er ikke elegant. En enda svakere løsning er storseilskjøtet. Dette er festet i akterkant av cockpitbordet, og må strammes med håndkraft via en 1:6-haling. Det fungerte bra i lett vind, men er ikke særlig turvennlig. Verftet har imidlertid alternative løsninger.
Båten har heller ingen sprayhood. Meningen er å sitte under dekk i dårlig vær. Båten kan utstyres med en lav targabøyle på dekkshuset hvor storseilskjøtet var festet. En slik løsning gjør det enklere med cockpittelt noe norske båtkjøpere nok ville ha satt pris på.
Trygg cockpit
Sikkerhetsmessig er det en fordel at cockpitdørken plassert er lavt i båten. Det gjør at kroppens tyngdepunkt er lavt i forhold til rekka, om man skulle være uheldig og miste balansen. Cockpitkarmene er høye. I godt vær er det best å sitte på karmen for å få god sikt fremover, mens det er lunt fremme i cockpitbenken når det er surt. Det er god griperekke langs hyttedekket, og båtens rekke er av den solide typen, produsert i rustfritt stål. Den går helt frem forbi forstaget og slutter på baugsprydet.
Ankeret henger under baugsprydet. Ankerspillet er plassert under ankerluken forut.
Båtens nye badeplattformløsning er fin. Den kan brettes ut som i en Bavaria, og en dør gjør det enkelt å entre båten fra brygga om den ligger med hekken inn.
Rormannsposisjonen fungerer grei – også rattet som vippes fra side til side.

En lugar ekstra
40-foteren har mange av de samme løsningene som Sirius 35, men fem fot ekstra gir enda flere løsninger. Du kan få et ekstra bad og en ekstra lugar. Båten vi seilte var utstyrt med en stikkøye akter, men det er også mulighet for en dobbeltkøye. Lav cockpitdørk gjør imidlertid at den aktre lugaren ikke har de samme kvalitetene som de to forut.

Sirius foretrekket mahogni i innredningen, men båten fremstår ikke som traust. Store vinduer og moderne LED-belysning gjør det er både koselig og trivelig under dekk. Håndverksmessig er kvaliteten minst på høyden med svensk og dansk kvalitet. Verftet tar ingen snarveier for å spare kostnader.
Sirius 40 byr på to fantastiske lugarer. Spørsmålet er om hvilken som skal velges som eierlugar. Det er fire ulike løsninger forut. Tradisjonell forpigg-løsning gir et større bad eller mer skapplass. Båten vi seilte hadde en dobbeltkøye med adkomst fra sidene som tar mer plass. Den andre lugaren er delvis plassert under salongbenken. Løsningen sparer plass. Store skrogvinduer øker opplevelsen av volumet.
Det er salongen og byssa som gjør båten spesiell, og som gjør at den passer norsk båtbruk så bra. I og med at salongen er hevet, er det enormt med volum under den. Fra salongbenken er det dype skuffer mot byssa til matvarer. Dette er båten du kan feriere i naturhavner i ukesvis dersom matinnkjøpet planlegges godt. Byssa har til og med plass til en oppvaskmaskin for dem som vil slappe mest mulig av i ferien.
Salongen har u-form. Bordet har en senterklaff som øker størrelsen med 33 prosent. Det gjør det mulig å spise for minst seks personer. Men med bordet foldet ut, sitter personene i midten innelåst. Sikten fra salongen er god i alle retninger.
Kartbordet er plassert så høyt at du tørt og varmt kan sitte og styre båten via autopiloten. Raymarine-piloten har en egen funksjon som simulerer rattstyring. Det fungerer, men rattet i cockpiten føles tryggere for finmanøvrering i trange sund og inn i havner.
Sirius 40 har et eget hemmelig rom akter på babord side. For å komme til dette må aktre del av salongen demonteres. Her er all teknikken samlet med god tilgang til servicepunkter. Her er det også en liten arbeidsbenk og god plass til verktøy.
Som andre båter med opphøyet salong er dørken i mange ulike nivåer. Det er to trinn ned til dørken i salongen, men det er ett trinn opp til sittegruppen. Videre er det flere trinn ned til køya akter. Det gjelder å trå riktig, noe som ikke alltid er like lett i grov sjø eller i mørket.

Solid og velprøvd
Sirius bygger båter på tradisjonelt vis; håndopplagt glassfiberarmert polyester med sandwich over vannlinjen. Det brukes skum i sandwich-konstruksjonen. Både dekk og skott er laminert sammen, noe som gir økt styrke og stivhet.
Dørken er høyt hevet over skrogbunnen, og det gir plass til solid avstivning av skroget rundt kjølen.

Båten har store skrogvinduer. Vinduene er plassert lavt, og det vil kunne bli krise om det skulle oppstå en lekkasje. Men løsningen er å se på stadig flere båter. Vinduene er lager av 12 mm polykarbonat og skal være skuddsikre. Om du ikke ønsker slike, kan du spare noen tusenlapper.
Båten har en dyp jernkjøl som standard, men kan leveres med en rekke alternativer. To kjøler koster nesten 200 000 kroner ekstra. Enda dyrere blir det med senkekjøl.
Prisen starter på 424 370 euro uten moms. Det inkluderer seil og enkel elektronikk, ankerspill samt kunstig teakdekk. Til og med bunnstoff er med i prisen, men du må betale for rigging ved levering. Båten som ble seilt var oppgradert med skipperkøye akter til 70 000 kroner, genuasystem til 100 000 kroner, baugpropell 90 000, baugspryd 80 000 og daviter til jolla for 20 000 kroner. Varme, autopilot er også en selvfølge.
Det koster å kjøpe drømmebåten. Sirius 40 DS koster over dobbelte av de rimeligere seilbåtene på samme størrelse. Her er det muligheter for skreddersøm og verdien på bruktmarkedet ser ut til å holde seg godt.
Sirius 40 DS er flott, men du kan spare nesten to millioner på å velge 35-foteren, og spørsmåletver iom forskjellen er verdt så mye. 40-foteren gir kun ett ekstra bad og en ekstra køye. 35-foteren er også billigere å eie og enklere å håndtere.