Utkikken

VAKKERT: Norge har verdens nest lengste kyst, og den må vi ta godt vare på.
VAKKERT: Norge har verdens nest lengste kyst, og den må vi ta godt vare på.

Seilere tar ansvar

Hele Norge fikk øynene opp for seilernes engasjement under TV-aksjonen «Et hav av muligheter» i fjor høst.

Publisert Sist oppdatert

Finnes det noen større lykke enn å ligge i en naturhavn, badet i sommersol med krystallklart vann rundt båten? Eller å kjenne brisen fylle seilene og båten lydløst sette seg i bevegelse. Vi seilere er heldige som kommer så tett på naturen. Og vi nordmenn er heldige som kan boltre oss i vakker skjærgård.

Visste du at Norge har verdens nest lengste kyst? Kystlinjen med fjorder, bukter og øyer regnes til i alt 102 936 kilometer, hvorav fastlandet uten fjorder og bukter utgjør 2650 kilometer. Det tilsvarer to og en halv ganger rundt jorden ved ekvator.

Langs denne kysten har mesteparten av landets befolkning karret til seg et utkomme gjennom tusenvis i år. Vi som har arvet denne skatten av kulturhistorie og natur, må ta godt vare på den.

Askebeger

Da jeg seilte med Christian Radich i 1979 pekte sersjanten over rekka i Oslo havn og sa: «Sneipene kaster dere der, sjøen er verdens største askebeger.» Nå vet vi bedre. I løpet av noen få tiår har vi innsett at vi mennesker kan ødelegge jordkloden. Vi vet at forbrenning av olje og gass varmer opp atmosfæren, og vi har sett hvordan plast og spøkelsesgarn dreper fisk, fugl og hval på alle verdens hav.

I verdensmålestokk er kysten vår en naturperle. Selv i pandemitider kan vi boltre oss i frisk luft og rent vann på god avstand fra hverandre. Det er utallige uthavner, viker og strender å velge mellom for oss alle.

Men vi kan ikke ta den rene naturen for gitt. Vi som er på seiltur i sommer kan sende en varm tanke til alle de frivillige som bidrar til å holde skjærgården ren. Norges Seilforbund har utarbeidet en ny visjon under slagordet «Seilglede for alle – i rent hav!» Satsingen bygger videre på engasjementet til ildsjeler som Jon Amtrup, og er forankret i FNs kampanje for et renere hav.

Hele Norge fikk øynene opp for seilernes engasjement under TV-aksjonen «Et hav av muligheter» i fjor høst. Nå engasjerer Seilforbundet foreningene i arbeidet med å rydde strender og holde havet rent. Som forbundet skriver i sin handlingsplan: «Sjøen er seilernes tumleplass, og seilerne ønsker å ta et ansvar for å ta vare på den.»

Med slagordet «Seiling en ren glede» ønsker vi alle våre lesere en riktig god seilsommer!