
Ny traver fra Tyskland
Bavaria ligger ikke på latsiden når det gjelder å utvikle nytt. Og i stedet for å ta for seg den nå litt aldersstegne 37-foteren sin og lage en versjon 2 av denne, har de valgt å lage en komplett ny båt, nemlig Bavaria 38. Test fra SEILmagasinet 1.-2003.

Vi prøvde versjonen med tre lugarer, én i forskipet og to akterut. Båten fås også med to lugarer. Båten hadde dyp blykjøl, som er ekstrautstyr. Grunn jernkjøl er standard.
RYDDIG PÅDEKK
Det er rent og fint på dekk med god sklisikring. I motsetning til Bavaria 41er det sklisikring over hele hyttedekket.
Vantene er plassert godt inn fra sjørekka. Det er greit å passere, både på utsiden og på innsiden.
Det er fire luker i dekk som kan åpnes; to som står i senterlinjen og som er store nok som rømningsluker. Det er også en luke på hver side av masten, så her blir det godt med luft under dekk. Det står dessuten en Elektrolux-ventilator aktenfor masten.
Det er en syrefast håndrekke på hver side av hyttedekket.
Ankerbrønnen er stor og fin. På prøvebåten satt det et Lofrans 1000wankerspill, men det er ekstrautstyr. Anker leveres også som ekstrautstyr, ettersom det er så mange individuelle ønsker.
Båten har en god forpulpit med steg tvers, og kombinasjonslanternen er godt beskyttet under dette. Overgangen mellom skrog og dekk er dekket av hel relingslist av aluminium, uten huller, så her går det ikke an å feste blokker eller lignende.
Båten har gode pullerter, og testbåten hadde til og med springpullert midtskips med halegatt integrert i relingslisten. Dette ser meget skikkelig ut, men springpullertene er dessverre ekstrautstyr det også.
Sjørekka er god og tilsynelatende godt festet. Det er todelt akterpulpit med vaieravstengning.
Dekket er forberedt for sprayhood, som er ekstrautstyr.
ENKEL RIGG
Båten er utstyrt med en enkel Seldén-rigg med to svepte salinger. Toppvantet er helt, og ett undervant kommer ned på samme sted fra roten av nederste saling. Ett mellomvant går fra roten av øverste saling til nokken på nederste. Jeg vil tro at denne riggen ville tjent på å ha et babystag fra nederste saling, eller i alle fall forovervinklede undervanter, men vi fikk aldri så mye sjø under testen at vi kunne konstatere tendenser til mastepumping.
Furlex 200 Srulleforstag er standardutstyr, Seldén rodkick er ekstrautstyr.
«Jernvaresiden» er vel ivaretatt. Vinsjavlastere og skjøtløpere er fra Rutgerson, og skjøtvinkelen kan justeres under seil, uten å avlaste. Båten har Harken 44 STfall- og revevinsjer og Harken 48 ST genuavinsjer. Det er hyggelig å se en båt som har store nok vinsjer.
Båten har god lukenedgang som er strukket et stykke inn slik at du kan stå over fall- og revevinsjene og sveive.
Det er femskåret storseilhaling med løygang foran luken, men i og med at storseilhalingen skjer framme ved hovedluken, når ikke rormannen storseilskjøtet – noe som vanskeliggjør at båten kan seiles av én person.
STOR COCKPIT
Det er pæreformet, stor cockpit, og den er så bred at du ikke kommer over med føttene når båten krenger og du trenger et spenntak.
Rormannsbenken er god, og sadelen i midten har en dobbeltkrom flate som gjør at benken dreneres i regnvær. Den kan fjernes for grei adkomst til akterspeilet med badeplattform. Der er det dusj, som er standardutstyr(!) Cockpiten er drenert denne veien.
En fin, leddet badeleider stikker inn under en luke, og den kan også felles ut når man ligger i vannet.
Rormannen sitter godt, både til lovart og til le, men det er ikke helt godt å stå fordi sadelen kommer så nær at man får den i leggen, og rattet i magen. Dessuten gjør cockpitavrundingen at foten som du står på i le kommer for langt frem. Man står i det helet tatt ikke helt godt når man seiler denne båten.
For øvrig er sitterkomforten i cockpiten heller ikke av den beste, fordi ryggstøtten er for lav.
Fordi det er akterlugarer på begge sider, blir stuerommene i cockpiten relativt grunne, men det er ganske god plass der likevel.
GODE SJØ- OG SEILEGENSKAPER
Båten ble seilt i bukten utenfor Palma de Mallorcai vind opp til 7 m/sek. Den har hyggelige seilegenskaper, akselererer greit og tar godt vare på vinden. Båten tar god høyde og vaker veldig naturlig og fint i sjøen. Den er tørr og fin å seile.
For å få skikkelig fart i båten, seiler man med krysslegger på rundt 90 grader, men det går godt an å få den til å stå høyere. Det koster imidlertid fart.
Vi seilte båten med Elvstrømcruisingseil, kalt High-Tech, som er av edlere kvalitet enn standardseilene. Det fullspilete storseilet var arrangert med integrert bomtrekk.
Båten bakker med svært god kontroll for motor, det blir nesten som å rygge med en bil.
ROMMELIG SALONG
Det er gode holdegrep for passasje opp og ned av hovedluken, med grep på toppen av karmen, skrått på skottene og desstuen holdegrep i forkant av skottene. Her er sikkerheten godt ivaretatt.
Under dekk er det godt volum med stor U-sofa og frittstående benk midtskips. Her kan man sitte minst åtte mennesker til bords. Bordet er veldig stabilt og fint.
Vi kjenner igjen innredningsdetaljer fra tidligere Bavaria-båter. Noe av det som går igjen er skapene med sine buete dører og trykknappåpning. Dette ser vakkert ut og funksjonerer sikkert godt også, men det er en ulempe at dørene er hengslet i overkant.
Sittekomforten i salongen kunne vært bedre, for rygglenene er for rette.
Under den frittstående sofaen er det et fint stuerom som for eksempel kan brukes til å stue TV’en. La oss like godt innrømme det; den kan være et viktig virkemiddel for å få med ungene på båttur.
Det relativt lille kartbordet er til styrbord, og her sitter navigatøren nokså utsatt for å kunne kastes langt når man seiler for styrbord halser.
LANGSGÅENDE BYSSE
Bavaria 38 i tre-lugarers versjon har langsgående bysse til babord med slingreopphengt, syrefast, tobluss gasskomfyr med stekeovn. Byssebenken avsluttes med en solid mahognilist hele veien, også foran komfyren. Dette er en god detalj.
Vi setter også pris på å ha byssa til babord slik at det går an å lage mat når man ligger styrbord halser.
Det er syrefast oppvaskkum, rektangulær og med rette sider. Bra, men den er kanskje litt grunn. Og så er det en skyllekum som er enda litt grunnere.
Kokken har fin støtte i den frittstående sofaen når det krenger mot styrbord, men den virket litt vaklevoren, så vi vet ikke hva den virkelig tåler.
Varmtvann fra motoren er ekstrautstyr. Her er det ikke plass til noe kjøleskap, men en kjøleboks med toppinnlegg i benkeplaten. Kjølekompressor er ekstrautstyr.
Det er litt dårlig med stueplass i byssa, og det er litt for lite avsettingsplass også. Her er det kun to forholdsvis små skuffer og et lite skap under. Det store skapet under vasken er for det meste opptatt av en stor søppelbøtte som henger på døren. Det er imidlertid fire overskap, så noe plass er det jo, da. Det er dessuten en liten hylle bak komfyren. Benkeplaten er i laminat.
STORE LUGARER
Lugaren i forskipet er ser ut til å være beregnet på rederparet, for den er veldig stor. Her kan man virkelig gå omkring, og det er fin ståhøyde. Dobbeltkøya er diger, men den smalner naturligvis fremover mot skarpen, så litt benkurtise kan det absolutt ligge an til. Under køya ligger den ene vanntanken helt inne i skarpen. Den andre vanntanken ligger akterut.
Det er to store garderobeskap, samt et sete til omkledning. Det er ingen hyller, men derimot til sammen ti småskap med Bavarias typiske buete front. Dette er virkelig en fin lugar.
Den forholdsvis store bredden gir to ganske store dobbeltlugarer akterut. Vi snakker virkelig om dobbeltkøyer her, og det er ikke trangt på noen måte. Her er det et garderobeskap inn under sidedekket, samt en liten benk foran dette hvor man kan sitte når man kler seg. Det løper en stor og solid hylle langs skutesiden. Her er det hele tre ventiler som kan åpnes; én i hyttesiden, én mot cockpiten og én rett opp i hyttedekket. Dette er virkelig bra.
Det er plass til lukens dropp-panel på skottet i den ene akterlugaren.
FUNKSJONELT TOALETT
Toalettet er en modul som går igjen i flere Bavariaer, for dette har vi sett før. Det sitter til babord, aktenom byssa og er helstøpt i hvit plast. Det er god plass her inne. Klosettet sitter montert i en liten, rund nisje, og man sitter langskips, i fartsretning. Dette er et meget bra toalett å bruke i sjøen. Det er lett å komme til kuleventiler for avstengning, og det gjelder for hele båten.
Alle pumper er plassert under et lite sete sammen med trykkvannsutjevneren. Et stort skap er helt opptatt av septiktanken som i sin helhet er montert over vannlinjen. Falltank, med andre ord – det eneste som virker i det lange løp. Det er ellers litt sparsomt med plass til toalettsaker etc.
Det er kaldt trykkvann, samt en stor og fin servant. Varmtvann og dusj er ekstrautstyr.
Vi satte pris på en holderekke her inne. Her går det godt an å gjøre hva man både må og bør. Det står et stort speil bak døren, men det forvrenger betydelig. Her kan man så sitte og beundre seg selv når man gjør sitt fornødne.
TEKNISK
Båten er bestykket med en Volvo Penta MD 2030dieselmotor og 29 hester, med seildrev, men man kan på bestilling få en 55 hesters versjon. Det er greit å komme til motoren, Man svinger opp en luke i hovedleideren, som holdes oppe av en løftesylinder, og det er dessuten luker inn til motoren fra hver i de to akterlugarene. Motoren fikk båten opp i 7,6 knop ved maksimalt turtall som var 3100 o/min.
Det elektriske anlegget er, som på andre Bavariaer, forbilledlig, med logisk og ryddig opplegg og til og med merkede kabler. Det følger koblingsskjema med båten, noe vi dessverre ikke ser bestandig, selv i våre CE-merkede dager. Belysningen består stort sett av et rikelig antall halogen spotlights.
Det er skilte batterikretser, med ett 55 amperetimers startbatteri og ett digert beist av et marinebatteri på 140 amperetimer. Det er etter vår mening en dårlig løsning. For det første er det for tungt å hanskes med, for det annet er det for liten forbrukskapasitet dersom man har kjølekompressor, og det vil nok de fleste nordmenn ha..
Båten har 230 volts landstrømtilkobling, klargjort for batterilader. Det er standardutstyr; for dette er jo en tysk båt.
Bavaria 38 har to vanntanker med til sammen 300 liter med måler. Dieseltanken er på 150 liter og har måler. Alle tanker i plast.
BYGGING OG MATERIALVALG
Dette er et greit industriprodukt uten fancy håndverkerarbeid, men støpearbeidet er godt, og det hele virker pent og ordentlig. Det er brukt trukne plater oppunder dekk. Det er renslig og pent.
Det er pene materialer over alt, og som på alle Bavaria-båter er det brukt beiset mahogni i innredningen. Det er brukt ikke porefyllende blank lakk, og finishen er alminnelig jevn, og slett ikke dårlig etter prisen å regne.
Man har ellers gått noen snarveien som man helt klart ville skydd på Orust. For eksempel er dørkarmen til toalettet tettet med en plastlist, og det er brukt silikonmasse for å tette mot dørk og oppunder dekk.
Båten har to innerlinere, én i bunnen, som innredningen er festet til, og én oppunder dekk. Det hele virker solid og tilforlatelig. Røstjerninnfestingen lot seg ikke inspisere skikkelig, med det ligger i alle fall an til en god løsning.
Det er lett å komme til å inspisere kjølboltene; de sitter rett under dørkplatene. Her er det imidlertid så flatt at det ikke skal mye vann til før det skvalper omkring.








