Bavaria i riktig retning

Bavaria C57 er bygd på en helt ny måte og utviklet av nye krefter. Vi dro til Kroatia for å sjekke hva det tyske verftet har å by på i fremtiden. 

Publisert Sist oppdatert

Det er ikke tilfeldig at prøveseilingen ble arrangert i Split i Kroatia. Verftets nye sjef, Lutz Henkel, har plukket dyktige folk fra sin tidligere arbeidsplass, Salona. Det har gjort det mulig å utvikle en helt nytt konsept for Bavaria på 11 måneder, som er rekord. 

I bunn og grunn har Lutz Henkel kopiert det de som bygger More-båtene, maktet. More Yachts klarte å etablere en fabrikk og sjøsette første modell i løpet av ni måneder. Bavaria har brukt samme designer som More, og flere av kvalitetene til More er å se på Bavaria C57 også. Designer Maurizio Cossutti har konstruert en rekke one off regattabåter, og han har også tegnet modeller for Italia Yachts.

Verftet hevder at den nye Bavaria-modellen er mer komfortabel, enklere å håndtere og raskere enn tidligere modeller. Ja, den er rask, ja, den kan enklere seiles av en person og ja, det er mer puter og flere steder å slikke sola. Du kan til og med lage mat i cockpiten. Men en del av valgene verftet har gjort, har også en del ulemper. Bavaria C57 er en bedre turbåt, men mindre en havseiler. 

Mer komfort, enklere håndtering

Bavaria C57 er helt klart mer moderne. Båten har fått et bredt, lettdrevet skrog med stor skrogstabilitet. Hekken er enorm. Skroget er som en Open 60. To ror er helt nødvendig på et slikt skrog. En bredde på 5,25 meter gir ikke bare økt stabilitet, det gir også svært mye volum under dekk.

Båten er ganske brutal i sin fremtoning. På mange måter minner den om Beneteau Oceanis Yacht 62.  Riggen har Bavaria tatt fra Hanse. Nyheten har fått høyere mast og en selvslående fokk. Jeg har alltid ment at rullemast og selvslående fokk er en dårlig kombinasjon, men det fungerte på C57, takket være en godt oppgradert seilpakke. Vi seilte båten i vind fra fire til ni knop vindstyrke. 

Verftet har også sett til Frankrike og Italia når det gjelder innredning. Det er en mer bevisst bruk av ulike materialer for å heve den opplevde kvaliteten. 

Bavaria har forsøkt å skape en båt som skiller seg ut fra dagens modeller. Det har de klart. Båten kan oppfattes som et resultatet av en miks av Hanse og Oceanis Yacht. Verftet har forsøkt å holde fribordhøyden lav. Den brede hekken er nok noe vi må vende oss til. 

KRYSS: Bavaria C57 har rullestorseil og selvslående fokk. Det er egentlig en dårlig kombinasjon, men funker når seilene er av god kvalitet.
KRYSS: Bavaria C57 har rullestorseil og selvslående fokk. Det er egentlig en dårlig kombinasjon, men funker når seilene er av god kvalitet.
DELT: Fremre del av cockpiten er kun for passive seilere. Alt det tekniske er flyttet bak til rormannen.
DELT: Fremre del av cockpiten er kun for passive seilere. Alt det tekniske er flyttet bak til rormannen.

Mye Seldén

Seldén står for rigg og det meste av dekksutstyret. Båten har fått en gjennomgående mast. Mange ser det som et kvalitetstegn, men trenden er at stadig flere båter har masten på dekk, også regattabåter. Vantene er plassert helt ut til skrogsiden, noe alle har i dag. Det er mulig å utstyre båten med en større fokk, men skjøtskinnen er plassert langt ut, noe som vil redusere høyden på kryss. 

Rullen til forseilet er plassert under dekk. Båten har også hydraulisk akterstagstrammer noe som er standard på Style, men ikke charter-versjonen. 

Ankerspillet er plassert over dekk. Ankerrullen er ført frem, slik at ankeret skal holdes klar av baugen. Vi ville valgt et baugspryd, noe som er ekstrautstyr.

Eieren av båten vi seilte, som også står for båtens interiør, har krysset godt av på utstyrslisten. Teakdekk, farget skrog, større motor, trustere foran og akter, generator, AC og Epex-seil fra Elvstrøm er med på at prøvebåten koster 580 000 euro uten moms, mot 416 000 i basisutgave. 

Båtkjøpere av slike store seilbåter liker å ha det lukuriøst. Bavaria har solgt 15 båter av modellen da vi seilte den. Kun to av disse er basismodeller. Den dyreste kontrakten er på 800 000 euro, og inkluderer karbonfibermast og dypere kjøl. 

Delt cockpit

Undersøkelser Bavaria har gjort viser at det er sjeldent mange om bord som kan seile. De fleste er med som passive passasjerer. Verftet har derfor fulgt en trend vi har sett lenge, ved å dele cockpiten i to deler, en for de som seiler, og en for de som er passive. Den fremre delen er helt uten tau og vinsjer. Alle vinsjene og trimliner er flyttet bak til rormannen. Dette er en løsning vi har sett lenge, og som de elsker i Middelhavet. Det er mulig markedet vil ha det, men jeg ser for meg denne løsningen utviklet for sterotypen hvor mannen står bak rattet, og drar i alle tau, men kona og familien ligger passivt å slikker solen på dekk. Jeg mener at nøkkelen til velykket familieseiling ligger i at alle er med å bidrar om bord, og at det å utvikle kunnskapen om sjømannskap og seiling er en del felles glede for hele familien. 

Jeg ville ha valgt vinsjer på hyttedekk. Også fordi det i dårlig vær er den mest egnete stede å trimme seilene, godt beskyttet av sprayhooden. 

Apropos sprayhood og beskyttelse. Det er delte oppfatninger av targabøyle. Jeg mener at en targabøyle ville gledd båten, og gjort den tryggere og bedre, selv om kanskje linjene hadde lidd. 

Greit med stueplass

Så lenge det ikke mannskapslugaren i baugen skal brukes, så er det god plass til seil og utstyr fremst i båten. 

C57 har også en jollegarasje. Her er det plass til en 2,8 meter Williams RIB med vannjett. Jollegarasjen er tilgjenglig fra cockpiten, noe som gjør det mulig å stue noen fendre og tauverk oppe i jolla. 

Under cockpitbenkene er det også to mindre stuerom. 

Plassen bak akterlugarene, på siden av jollegarasjen er brukt til tekniske installasjoner. 

PLASS: Puter øker komforten med fyller plassen til en lugar.
PLASS: Puter øker komforten med fyller plassen til en lugar.

Putehelvete

Tross for 57-foterens enorme volum, er det ingen god plass for alle putene i båten. Under testseilingen var de presset inn i den ene lugaren, og tok opp all plassen. Putene tåler vann, men har det best under dekk når båten ikke er i bruk. Det er selvfølgelig deilig med puter, men det er både plasskrevende og tidkrevende. Det er langt morsommere å trimme seilene om bord, enn å håndtere en endeløs rekke av puter. Jeg ville begrenset putevalget til cockpitbenkene, og ikke over alt. Puter øker komforten, men gjør båtlivet mindre håndter bart. Det er gøy å lære å trimme seil, men det gir ingen glede å lære hvilken pute som tilhører hvor. 

Økt standard

– Vi har forsøkt å skape noe nytt, forteller produktsjef Alexander Berg til SEILmagasinet. Det har de klart. Den utstilte båten har en innredning av valnøtt. Treverket er mørkere, og har et mer eksklusivt uttrykk. Lys eik eller standard mahogany er fremdeles et valg. Båten har panel av rustfritt stål ved byssa og lærdetaljer. Alt er med på å skape et inntrykk av kvalitet. 

VOLUM: Båtens enorme bredde gjør salongen enorm.
VOLUM: Båtens enorme bredde gjør salongen enorm.
MAT: Byssa er plassert frem mot hovedskottet.
MAT: Byssa er plassert frem mot hovedskottet.
SALONG: Byssa er flyttet frem til hovedskottet. Båten har også gjennomgående mast.
SALONG: Byssa er flyttet frem til hovedskottet. Båten har også gjennomgående mast.
LUGAR: Eieren disponerer volumet foran masten.
LUGAR: Eieren disponerer volumet foran masten.
GJESTER: Akterlugaren er diger, og akterkøya er delt.
GJESTER: Akterlugaren er diger, og akterkøya er delt.

Byssa frem

C57 kan leveres med tre til seks lugarer. Testbåten hadde tre store lugarer, og ett krypinn for mannskap helt fremme i baugen. Båten har også tre bad, to av dem med god plass for dusjing. 

Nyheten skiller seg ut ved at byssa er trukket frem til hovedskottet. Det gjør at salongen har enda bedre plass, plassert der båten er på sitt bredeste. Det er spisegruppe på babord side, og en sofa til styrbord med en litt bredere sittepute. Sittekomforten er god i salongen, men jeg er ikke fornøyd med sittekomforten ved kartbordet. Puten var for myk, og også litt for lav. 

Byssa lengre frem har også fordeler og ulemper. En fordel er at byssa er delt i to, som gjør at flere kan betjene den samtidig. Det er en del med kjøleskuffer og vinskap, perfekt for servering, mens den andre er mer for tilbredning. Ulempen er at det er lengre vei å transportere maten opp i cockpiten. Det er også mer bevegelser i båten lengre frem. Bysseløsningen så vi først hos Grand Soleil, så Dufour og nå på en rekke ulike båter. 

Bedre bygget

Bavaria C57 ønsker å ligge i front av utviklingen. Mye av detaljene har verftet hentet fra andre verft, men når det gjelder støp og elektronikk, så ligger de i front. Bavaria har tatt i bruk vakuumstøp teknikk. Det gir et laminat med mer glassfiber, og mindre bindemiddel. Mer av det som gir styrke, og mindre av det som øker vekta. 

Verftet har også erstattet polyesteren som binder glassfiberen med vinylester, som har bedre egenskaper. Vinylester binder sterkere, og har mindre vanninntrengning. Det gjør at faren for osmose blir kraftig redusert. Som før bruker verftet sandwichlaminat med skumkjerne. 

Verftet hevder at vektreduksjonen ligger på 7-8 prosent, men den store fordelen ligger i et stivere og sterkere skrog. 

Alle de store verftene limer bunnrammen fast i skroget. Konstruktørene hevder at dette holder styrkemessig. Problemer er at denne limingen ikke er tilstrekkelig om rammen ikke settes helt korrekt fast i skroget. Om båten går på grunn kan dette også løsne limingen, og båten kan ha en alvorlig svekkelse, uten at eieren er klar over dette. 

Bavaria laminerer nå fast bunnrammen på visse steder hvor kreftene er størst. Ved en grunnstøting vil denne lamineringen ta skade, noe som vil tyde på at båten krever en reparasjon. 

Med Style, så får du en båt som er en klasse opp fra tidligere. Bavaria 

Bavaria har også satset på et CanBus strømsystem om bord. Digitale brytere har vært på biler siden 90-tallet og er også stadig oftere å se i hjem også. Slike systemer har også blitt brukt i båt i over ti år, men mange båtkjøpere er skeptiske. 

 

INNREDNING: 57 foteren har tre lugarer og tre bad.
INNREDNING: 57 foteren har tre lugarer og tre bad.
DIGITALT: Brytepanelet er erstattet med en plotter. Har styres alt det elektriske.
DIGITALT: Brytepanelet er erstattet med en plotter. Har styres alt det elektriske.

Litt dyerere

C57 er litt dyrere enn Cruiser 56 som den erstatter, men den er også større og bedre bygget. Båten kommer i to versjoner, i Holiday-versjonen for chartermarkedet, eller style for privatmarkedet. Holiday-versjonen starter på 416 000 euro med 19 prosent moms, Style 446 000. På en slik båt utgjør ekstrautstyret en stor del av kostnaden. Med det en slik båt fortjener av utstyr vil den havne på ca seks millioner kroner. 

STABIL: Bavaria C57 har et bredt skrog som både gir mye volum og høyere stabilitet.
STABIL: Bavaria C57 har et bredt skrog som både gir mye volum og høyere stabilitet.