Oceanis 41.1
Trendy og fornuftig
Beneteau leder når det gjelder utvikling av familieturseilere. Oceanis 41.1 er en trendsetter.
Nyheten fra Beneteau har samme skrog som Oceanis 41, men ny innredning og nytt dekk. Riggen og kjølen er også ny.
Oceanis 41.1 skiller seg fra konkurrentene på flere områder. Båten har targabøyle over cockpiten, og denne løsningen gir flere muligheter. Masten er plassert lengre akter enn de fleste. Det gir et større ikke-overlappende forseil. Uten løygang på hyttedekket er det også mulig å ha en større nedgangsluke og en slakere leider ned fra cockpiten.
Vi seilte ut fra Leangbukta i juni i lett sørlig bris.
Idé-arv fra regattabåter
Oceanis 41.1 er tegnet av Finot Conq som er kjent for å ha ledet utviklingen av shorthanded-regattabåtene i Frankrike. Brede skrog med knekkspant er hentet fra disse båtene, og designeren har brukt mye av denne filosofien i Oceanis 41.1. Det brede skroget gir enorm skrogstabilitet. Disse båtene seiles med minimal krengningsvinkel. Ulempen med den store bredden er økt våt flate, og det krever mer duk for å seile godt. Dessverre var ikke båten vi seilte slik rigget. Rullestorseil og selvslående fokk ydet ikke båten rettferdighet i den lette vinden.
Vi har tidligere seilt både Oceanis 38 og 45 som er skåret over samme lest og med gode seil har det vært en morsom opplevelse. Å seile Oceanis 41.1 med rullestorseil og selvslående fokk var ikke like gøy. Dessuten hadde den fast propell.
En vesentlig del av seilingen er å være underveis, og da er gode og riktige seil en viktig faktor. Med selvslående fokk og rullestorseil mistet vi 1,5 knops fart og 10 graders høyde. Båten stoppet opp når kryssvinkelen nærmet seg 50 grader. Vi seilte i behagelig sommervind, forhold da seiling er på sitt beste. I 4 m/sek vind var farten på beskjedne 4 knop. Med mer påkostete seil ville nok seilopplevelsen vår vært en ganske annen.
Stor cockpit
Ingen slår Oceanisens cockpitstørrelse. Båten har et stort bord med to store stuerom. Båten vi seilte var utstyrt med tre plottere; en diger vridbar under cockpitbordet og to små ved rattene. De to små hadde vært tilstrekkelig. Det er også bra med plass under cockpitbenken og under cockpitdørken akter. Det er også plass til to gassflasker.
Targabøylen gir økt sikkerhet. Den har også gode gripehåndtak. Targabøylen er en god grunn for å velge denne båten. Det eneste negative er det visuelle og at bommen kommer høyere.
Testbåten hadde en elektrisk justerbar badeplattform. Manuell er standard og det er godt nok. Dessverre kommer badeplattformen i konflikt med luken til et stuerom når badeplattformen står oppe.
Sittekomforten i cockpiten er god både for rormann og mannskap. Båten er også direkte og fin på rattet, det er minimalt med slark. Det er tofte for rormannen akter, men det er ikke noe arrangement for å vinkle dørken for rormannen på kryss.
Båten hadde fire vinsjer, men med selvslående fokk og ikke gennaker er ikke vinsjene akter i bruk. Skjøtene justeres fremme i cockpiten. Det er litt tungvint for rormannen, men i praksis den beste løsningen om man har autopilot. Om bord i Oceanis 41.1 kan du stå beskyttet under sprayhooden og reve storseilet.

Lys og voluminøs

Sammenlignet med konkurrentene har Beneteau avsatt mer plass til cockpiten. Det gjør at akterlugarene er plassert lengre frem. Dette igjen gir mer plass under dekk, fordi køyene kan plasseres lavt uten at det går på bekostning av bredden.
Hovedskottet, mellom lugarene forut og salongen, er også plassert lengre frem enn vanlig. Det gir en litt kortere eierlugar, men fordi skroget er såpass fyldig i forskipet, blir det ikke trangt – selv med et ekstra bad. Badet forut har også en grei størrelse.
Båten har en original plassering av kartbordet fremme i salongen. Dette er mer en arbeidsplass enn en navigasjonsplass. Løsningen er ukomplisert og sparer plass.
Det store salongbordet kan settes i hele båtens bredde. Det er også en god løsning. Ryggstøtten i salongen er lav, men komforten er OK. De store skrogvinduene er kule og gir unik nærhet til elementene fra salongen.
Oceanis 41.1 har en stor bysse, og verftet har spandert to skuffer. Kjøleboksen har åpning både i topp og side. Den er plassert der vasken bør stå. En vask bør alltid stå inn mot senter av båten. Det gjør det mulig å bruke vasken når båten krenger. I en båt med to bad bør disse være plassert på hver sin side av båten – et for babord halser og et for styrbord. Det er viktig for lange seilaser. I Oceanis 41.1 må mannskapet holde seg på babord halser.


Tradisjonell produksjon
De franske båtene er bygd på samme vis; med enkellaminat i skrogene. Det har sine fordeler, men gir mindre isolasjon enn sandwich-støp. Dekket er støpt mellom to former som gir et presist og sterkt laminat.
Skott er fuget fast i skroget. Skroget er stivet opp av en innerliner som dekker store deler av skrogets bunn. Løsningen skal være sterk, men om rammen ikke er limt skikkelig fast i skroget, vil det få følger ved en grunnstøting.
Innredningen er elegant, men ser du nærmere etter, er bitene satt sammen på en enkel måte. Greit nok. Under dørken har verftet ikke spart på fugemassen, men der det synes, er jobben gjort svært bra.
Dørken knirker. Det lar seg løse med filtbånd.
