FOILER: Figaro 3 er utstyrt med foiler for økt stabllitet.
FOILER: Figaro 3 er utstyrt med foiler for økt stabllitet.

Fremtiden eller flopp?

Den nye Figaro 3 fra Beneteau er ekstrem, men er den bedre enn Figaro 2?

Publisert Sist oppdatert
EKSTREM: Figaro 3 har lav vekt og mye duk.
EKSTREM: Figaro 3 har lav vekt og mye duk.

Beneteau er ikke redde for å ta sjanser. Stort sett lykkes de, men ikke alltid. Men verftet er en trendsetter, nå også innen regattabåter. Figaro 3 har foiler, og det skal gi båten nye egenskaper. Båten er nominert til Årets Båt i Europa, og SEILmagasinet er på vei til La Rochelle for å sjekke ut konseptet.

Skal ikke fly

Figaro er en fransk entypeklasse for shorthandseiling. Figaro 2, som har blitt benyttet fra 2003 har vært svært vellykket båt, også den bygget av Beneteau. Nyheten er langt mer ekstrem. Foiler har vist seg å fungere på IMOCA 60-båtene, 60-fots lange shorthandbåter som brukes bla. i Vendee Globe. Nå får vi se om det fungerer på en 30-foter også.

Foilene skal ikke få båten til å fly, men å gi den økt stabilitet. Foilene vil også løfte skroget, slik at den dynamiske vekten reduseres. Videre vil foilene gjøre at kjølen kan bygges lettere, og båten kan føre mer seil.

Men Figaro 3s polardiagram har ikke imponert. Den er ikke så veldig mye raskere enn Figaro 2 i følge teoretiske tall.

Spørsmål omkostnader

Det er også en rekke ulemper med foiler. Den største er prisen. Foilene på Figaro 3 skal utgjøre en stor del av båtens kostnad, men Beneteau har ambisjoner om å holde prisen på samme nivå som Figaro 3. Da må de kutte kostnader på mange steder for å finansiere foilene.

Foilene tar også opp mye plass, og gjør båten mer krevende å håndtere. Disse skal seiles solo, eller av to mann. Vil det fungere? Foiler er ingen fordel på kryss for IMOCA 60-båtene. Hvordan vil Figaro 3 fungere på kryss?

Foilene er også skjøre. Figaro 2 var en solid båt, men slike båter krever mye mekking. Foilene kan gjøre at Figaro 3 kan bli en kostbar båt å seile.

Les mer om Figaro 3

 

SEIlmagasinet skal seile Figaro 3 på søndag fra La Rochelle. Dessverre er det meldt lett vind, men vi håper å få svar på de fleste av våre spørsmål. Figaro 3 er nominert i klassen for spesielle båter. I denne klassen er også Flaar 37 og den foilende trimranen TF10.