Seilbåtsalget 2016

Marked for dyre båter

Beneteau-importøren mener det nå er marked for små og store båter.

Publisert Sist oppdatert

Den norske Beneteau-importøren tror seilbåtbransjen er på vei inn i en turbulent tid, der markedskampen fortsetter.

I fjor overtok Giramar med Harald Korn ved roret som importør av Beneteaus seilbåter. Modellene omfatter Oceanis, Sense og First, som i mange år har vært blant Norges mest populære seilbåter, men som mistet alt salg i det norske markedet i 2014. I 2015 fikk Giramar salget i gang igjen, og bidro således til oppsvinget i seilbåtsalget på snaue 15 prosent i Norge fjor.

– Det er jo ikke bare nedgangen i oljebransjen som er bekymringsfullt.  Den er jo bare et av resultatene av den fallende oljeprisen. Det er tilstrekkelig å se på utviklingen de siste 18 månedene for å se at dette må få konsekvenser for et land som Norge der oljeindustrien har utgjort nesten 20 prosent av brutto nasjonalprodukt.

Les også: Medvind for seilbåtene i 2015

Mindre båter

– Svekkingen av kronen (nesten 50 prosent i forhold til amerikanske dollar det siste halve året), svakere vekst og større arbeidsledighet er alle faktorer som vil prege en bransje som vår.  På kort sikt (frem til 3. kvartal 2016) tror jeg markedet for mellomstore båter i prisklassen en til tre millioner på seil og halvannen til fem millioner på motor fortsatt vil være tregt.  Markedet for mindre båter (opp til 25 fot) vil antakelig fortsette som nå.  Det er fortsatt et marked for større og dyrere båter. Vi har fortsatt en hel del båtkjøpere hvor konjunktursvingningene ikke er utslagsgivende, sier Korn til Seilas.

– Det litt underlige i den nåværende økonomiske situasjonen i Norge er at vi fortsatt opplever en stigning i boligmarkedet.  Jeg er usikker på om det vil fortsette slik, og hvis det gjør det, hvilken effekt det har for oss.

Aldrende flåte

– Mot slutten av 2016 blir det vanskeligere å spå. Det er mange som forventer en stigning av oljeprisen igjen.  Det er også mer fart i den internasjonale økonomien som vil kunne gi en effekt også hos oss.

– Samtidig har vi nå opplevd svak omsetning av mellomstore og store båter i flere år.  Det betyr også en betydelig aldring i fritidsbåtflåten, og det vil melde seg et større og større behov for utskifting også til nye båter etter hvert.

– Jeg tror at det neste året fortsatt vil bære preg av en kamp om markedsandeler blant de store aktørene i bransjen, og en posisjonering i forhold til en vekst som kommer, selv om den lar vente på seg en liten stund til, sier Korn til Seilas.

Seilas har testet mange av Beneteaus seilbåter. Våre abonnenter kan fritt lese alle testene i vårt magasinarkiv som strekker seg  helt tilbake til 2006. Magasinarkivet finner du her.

Les tester i Seilas
Les tester i Seilas

 

Seilbåtsalget bedret seg i fjor