Langturseilere 2010-11

En juletradisjon som ikke vil dø

En juletradisjon som ikke vil dø

Norske langturseilere ønsker ikke å legge julegløgg-tradisjonen på Bequia død.

Publisert Sist oppdatert

Tapet av Mariann Palmborg (som gikk bort 15. januar 2009), den norsk-svenske seileren som etter hvert innførte julefeiring for skandinavere på Bequia, skal ikke bety at denne hyggelige tradisjonen dør.

Mariann Palmborg er sterkt savnet av langturseilere og vanskeligstilte på Bequia.

JULEN UTEN MARIANN

Viljen til langturseilerne er sterk. De som allerede har vært på tur og opplevd gløggparty, bazar og julefeiring på Bequia, utfordrer årets langturseilere til å videreføre opplegget.

- Søndag var vi på Båter i sjøen og traff mange hyggelige kjente, blant annet også Kjetil Belbo, som jeg ikke hadde sett før, og vi fant straks tonen. Han hadde seilt i Karibien ett par år før oss, og vi var enige om at vi syns det er synd at ingen har videreført Mariannes tradisjon: julaften på Bequia med gløggparty og bazar til inntekt for de vanskeligstilte på øya, skriver Arne Inglingstad, skipper på langturbåten LINA 4, som vant ARC-en i sin klasse i 2009.

HVEM KAN OVERTA?

- Det bør ikke koste mye penger, og det vil være til stor glede for mange seilere i Karibien og hjemme. Det er ikke mye som skal til. Kun at en person tar ansvaret for å treffes kl 1300 på Bequia julaften og dele ut oppgaver til de tilstedeværende seilere. De pleier å være flinke til å gjøre ting, når de blir bedt om det, og så kan man ha gløggparty og bazar.Og så bør man kanskje si noen ord om Marianne og minnes henne.Kanskje man etter hvert burde få opp en liten byste av henne der borte, som seilere kan ferdes til, skriver Inglingstad.

OPPFORDRINGEN TIL ÅRETS LANGTURSEILERE

- Så når dere nå tar turen over Atlanteren, hadde det vært supert hvis dere kunne ta tak i dette i år. Og da bør dere allerede nå reklamere for dette ovenfor nordiske seilere dere møter. Vi traff mange som ikke seilte ARC. De seilte til Kapp Verde og derfra direkte ti Bequia, nettopp for å feire jul sammen med alle andre. Og det var utrolig hyggelig å treffe alle igjen i Bequia, som vi da ikke hadde sett siden Canariøyene, fortsetter Inglingstad.

- Party på stranda julekvelden blir det alltid, men vi savnet veldig Mariannes gløggparty i fjor, sier Inglingstad.

Mariann Palmborg og Peter Røren har gjort veldig mye for nordiske seilere i alle år, og ble en institusjon i Karibien. Peter lever enda og bor på øya.

- Hyggelig hvis dere tar utfordringen, avslutter Inglingstad.

Det er alt avtalt at de fleste norske langturbåtene vil treffes på Bequia til julaften. Hvordan det hele vil foregå er i skrivende stund usikkert.