BERGENS SEILFORENING: På foiler

WASZP: Karianne Fonn Jårvik flyr over vannet.
WASZP: Karianne Fonn Jårvik flyr over vannet.
SPENNING: Martin Hope i aksjon.
SPENNING: Martin Hope i aksjon.
FOILING: Å seile Waszp er en fartsfylt opplevelse.
FOILING: Å seile Waszp er en fartsfylt opplevelse.

Waszp’ene flyr over vannet i Bergen

Siden i fjor høst har Bergens Seilforening leid to Waszp-er som står til disposisjon for seilere som har lyst til å prøve nye og spennende utfordringer på fjorden. Eller retter sagt OVER fjorden.

Publisert Sist oppdatert

BERGENS SEILFORENINGS FOILING TEAM

Teamet ble etablert i august 2017. Hovedansvarlig er Karianne Fonn Jårvik.

Målet er å ha det gøy på vannet! Vi ønsker absolutt alle velkommen om bord og i miljøet. Bergens Seilforening leier to båter, og i tillegg er det per i dag to private Waszp-er.

Hovedsponsor er Sea Cargo, og ansvarlige seilere er Karianne Fonn Jårvik, Albertine Lind, Andreas Hjellestad og Johan Hvide.

For en Waszp trenger ikke rare vinden før den flyr over vannet og byr på fart, action og spenning på en helt annen måte enn all annen seiling.

Waszp er en enkel, men spesialisert foilende entypejolle. Det har tatt fem år å utvikle jollen, og de første serieproduserte båtene ble levert i juli 2016. Per februar i år var det levert 600 båter til 35 land, og i løpet av mai var det totalt 40 Waszp-er i Norge. I 2019 vil det være mer enn 1000 Waszp-er over hele verden.

I tillegg til båtene som leies inn i Bergens Seilforening, finnes det én privat Waszp samt en båt som tilhører en seiler fra Åsane Seilforening, slik at det til sammen ligger fire stykker i foreningen vår. Det gjør det ekstra gøy når vi samles til trening på fjorden. Vi har allerede rukket å markere oss på regattabanen med deltakelse i Waszp Cup Norway 2018.

Waszp Cup Norway er en serie med tre store events årlig rundt om i Norge. Regattaene varer i to dager hver, med både bane- og slalåmseiling, i tillegg til fartskonkurranse. Resultater fra regattaene tas med videre til en sammenlagt rangering.

Årets første regatta ble arrangert i fantastiske omgivelser på Glesvær på Sotra i mai. Seilerne fikk en super helg med bratt læringskurve, og erfarte at det er mye å lære av de beste. Totalt stilte ti båter til start, og Vestlandet var generelt godt representert med seilere fra både Ran, Åsane og Bergens Seilforening.

Neste regatta gikk av stabelen første helg i juni i Åsgårdstrand, og denne gang deltok hele 19 seilere. Noen timer med vindstille ble godt utnyttet til bading og rigging. Waszp-miljøet har helt fra starten hatt et fantastisk samhold som gjør at alle lærer av hverandre. Her var det mange tips og triks å ta med seg om hva som skal til for at båten og seileren presterer best mulig på vannet.

Bror With, som har erfaring fra Moth-seiling, holdt foredrag om strategi og taktikk. Dette ble en svært vellykket helg, med supre seilforhold. Regattaen ga også en unik mulighet til å få matchet seg mot de beste i et større felt. Det er helt tydelig at klassen er i vekst, og vi ser frem til et enda større felt i den siste regattaen på Bygdin i september.

FOILING: Å seile Waszp er en fartsfylt opplevelse.
FOILING: Å seile Waszp er en fartsfylt opplevelse.