Enklere og bedre feste i berget

Vi har testet åtte ulike bergkiler og gjort noen oppsikts­vekkende observasjoner. De vanligste kilene er nærmest verdiløse.

Det gjelder å ha godt feste for båten i en naturhavn. Det gjelder både ankeret og festet i land. I mange naturhavner er det alt laget fester i berget, men om du ønsker å ligge for deg selv, gjelder det å lete opp nye steder. Det kan også hende at festepunktet i berget har rustet eller ikke gir nok feste etter forholdene. Da er det bra med en bergkile.

Verdiløst metall

En standard kile er bare et flattjern i galvanisert stål som bankes ned i en sprekk. En slik kile kan fungere når kreftene trekker i én retning, men har en lei tendens til å løsne om vinden eller strømmen snur. Litt bedre er versjonen sveiset i en L-form. Begge disse løsningene mener vi har gått ut på dato siden det finnes bedre produkter på markedet. De tradisjonelle kilene kan fungere om man i tillegg har med en trekile og banker denne fast sammen med metallkilen. Da sitter kilen bedre, og berget blir spart for ødeleggelser.

Heldigvis har det skjedd en produktutvikling som gjør det svært mye enklere å få feste i berget. Alle løsningene vi har testet er svært mye bedre enn den tradisjonelle løsningen, bortsett fra én.

Det er ikke bare båtfolket som ønsker godt feste i berget. Det vil også fjellklatrere. Noen båtfolk har oppdaget det for lenge siden, men fjellklatrerutstyr er ikkem blitt vanlig for båtfolk. Det bør det bli, for klatrernes løsninger fungerer overraskende bra.

Slik testet vi

Vi tok med de ulike bergkilene ut på tur en vakker aprildag og la oss til i Paradisbukta like ved Helgeroa for å teste produktene i praksis. Vi forsøkte kilene i like sprekker, og vurderte dem etter følgende kriterier:

  • Holdefunksjon
  • Hvor raskt det var å få feste
  • Byggekvalitet
  • Pris
  • Størrelse
SMART: En kanne som man lager en åpning i, fungerer perfekt for oppbevaring av bergkilene.
SMART: En kanne som man lager en åpning i, fungerer perfekt for oppbevaring av bergkilene.

Å få satt en bergkile kan være stressende. Det gjelder å få båten trygt festet til land før vind og strøm fører båten ut av posisjon. Det kan ofte føles som hele havna har fokus på situasjonen og lar seg underholde av klønete løsninger.

Den tradisjonelle løsningen innebærer verktøy, og kilen må bankes på plass med en hammer. Løsninger som krever verktøy fikk færre poeng i vår test. Vi premierte løsninger som tåler drag i flere retninger.

Kilene må bæres når man hopper i land fra båten, og da er det en fordel å ha begge hender fri. Løsninger som får plass i bukselommen er derfor en fordel. Tunge kiler kan også gjøre skade på båten om de oppbevares løst i et stuerom om bord.

Pris betyr selvfølgelig også mye, samt hvordan kilene er bygget. Utstyr som dette bør fungere problemfritt i evigheter.

Ulike styrker og svakheter

Hva som passer deg best er avhengig av ulik bruk. Testens dyreste kile er nok også den beste løsningen for store og tunge båter, og den er en solid løsning som gjør at du kan sove trygt. Men testvinneren veier bare noen gram, er ekstremt enkel, og koster lommerusk. Ulempen er at kilen kan være vanskelig å få løs etter å ha vært utsatt for mye belastning. Fjellklatrere bruker noe de kaller en nøttepirker for å få løs festeutstyret. En skrutrekker kan like gjerne brukes, men den veier for mye for klatrerne.

Om du ikke stoler på nye, radikale løsninger, finnes den tradisjonelle bergkilen i en forbedret versjon som fungerer langt bedre.

TESTVINNER: Klatrekile får plass i lomma, er billig og lett å få til å feste.

GENIAL: Kamkile er allsidig, men vil nok ikke vare like lenge som båten. Ellers ville den ha vunnet testen.

BEST: Klippfast er solid, godt bygget og gir et solid feste, men er også den dyreste.

PRISGUNSTIG: Bergkilen fra Tools Invent fungerer på samme måte som Klippfast.

ENKEL: Vinkelkilen har en enkel konstruksjon, men må ha draget i riktig retning.

RETT KILE: Kan fungere sammen med en trekile, men er ikke å anbefale.

L-KILE: Best av de dårligste løsningene og har bare lav pris som fordel.

EXPANDERKILEN: En god ide som ikke fungerer i praksis. Styr unna.

Testvinner

Klatrere bruker kiler som føres inn i sprekker. Disse kilene veier minimalt, men tåler vekten av en mann i fritt fall i 30 meter. Klatrere har med seg et sett med mange slike, og kilene har gjerne ulike størrelser etter bergets sprekker. Det er greit å ha ulike størrelser for å finne feste for en båt, men ikke så viktig som for en fjellklatrer. Kilen er rask å sette og tåler drag i mange retninger. Ett sett koster fra 500 kroner, slik at hver kile har en pris på cirka 100 kroner. En kile på tykkelse med en tommel er en grei størrelse.

Solid feste

Klippfast er den beste løsningen utviklet for båtfolk. Denne svenske oppfinnelsen finnes i to størrelser, og vi testet den største. Bergkilen er av solid kvalitet, bygget med flott finish. Den fungerer ved at du skrur på en skrue som gjør at beina spriker. Det tar bare noen sekunder å få et feste, og festet blir suverent, i alle retninger.

Men bergkilen er stor og tung. Den er også dyr, men er den beste løsningen for båtfolk som har mange overnattingsdøgn i naturhavner med en stor båt.

FESTE: En god bergkile skal gi feste for drag i flere retninger. Den skal heller ikke skade berget.
FESTE: En god bergkile skal gi feste for drag i flere retninger. Den skal heller ikke skade berget.

Den fleksible

Fjellklatrere bruker også en ekspanderbar kile som heter kamkile. Denne sitter også svært godt, og festet øker med økt belastning. Dette er den løsningen som gir godt feste på kortest tid. Kamkilen får også plass i bukselommen, som er en fordel når man skal raskt i land. Her holder det som regel med én størrelse.

Ulempen med denne løsningen er at det er flere bevegelige deler som kan svikte over tid. Løsningen er også dyrere enn en klatrekile. Vi betalte 750 kroner for den vi testet og dette er dermed likevel ikke den dyreste løsningen.

Nyheten

Bergkilen fra Tools Invent er en norsk nyhet på markedet. Løsningen har mye til felles med Klippfast, men er produsert annerledes. Denne er i støpejern som er galvanisert og veier en god del mer, uten at den er mer solid. Finishen er røffere. Bena står mer samlet og det gjør at den ikke får like godt grep. Den har en oransje fortøyningsring som gjør det enklere å feste trossa, men det er mulig å feste en løkke til Klippfast også. Men denne bergkilen er mye billigere.

Testvinner

Super-kilen vant test i svenske Pratisk Båtagande, men ble ingen vinner hos oss. I forhold til vanlige kiler, er denne genial. Den er langt raskere å sette, og tåler drag fra flere retninger, men ikke opp.

Super-kilen får poeng for å være enkel. Den er også rustfri. Men prisen er for høy. Over 400 kroner for bøyd stål er mye, og en klatrekile til en brøkdel av prisen gjør jobben bedre. Super-kilen blir derfor ingen testvinner hos oss.

Standard kiler

Slike kiler selges gjerne i sett. Du får dem fra de enkle settene med to kiler og en hammer for cirka 200 kroner, til sett med kiler i rustfritt i koffert til over 1000 kroner, noe vi mener er totalt verdiløst.

En vinklet kile er bedre enn en rett kile, men har også en sveis som kan svikte. Den rette får derfor flere poeng for byggekvalitet. En vinklet kile koster mer å lage enn en rett kile, men koster det samme på Biltema, bare 40 kroner. Men heller ikke den er verdt pengene.

Testtaper

Expanderkilen er en god idé. Den har et øye som gjør at kilen ekspanderer når øyet vinkles.

Vi trodde først den satt bra under testen, men den løsnet med et hardt napp. Kilen er for kort, og ekspanderer for lite.

Konstruksjonen er enkel og solid, men produktet burde vært videreutviklet. Vi ville stolt mer på en tradisjonell kile festet med en trekile. Med en pris på 395 kroner, er dette testens dårligste kjøp.

SIKRERE: En tradisjonell bergkile kan bankes på plass med en trekile for ekstra sikkerhet. Det skader heller ikke berget.
SIKRERE: En tradisjonell bergkile kan bankes på plass med en trekile for ekstra sikkerhet. Det skader heller ikke berget.

Fakta

Kile Drag fra ulike vinkler Rask å sette Tyngde/størrelse Verdivurdering Byggekvalitet Poeng totalt Pris
Klatrekile4555524100 kr
Kamkile5553220750 kr
Klippfast54335201039 kr
Tools invent4424418649 kr
Vinkelkile4442317419 kr
Rett kile113331140 kr
L-kile222321140 kr
Expanderkilen0142310395 kr