Bestikket

MILITÆRT OMRÅDE: Med maskinpistoler pekende mot oss hev vi anker i en fart.
MILITÆRT OMRÅDE: Med maskinpistoler pekende mot oss hev vi anker i en fart.

Fra Hong Kong til Macau

På hver sin side ytterst i bukten, der den mektige Perlefloden munner ut, ligger Hong Kong og Macau.

Publisert Sist oppdatert

Etter maritime mål er det rundt 30 nautiske mil mellom byene. Den gang jeg seilte distansen – i 1992 – ble Hong Kong fortsatt styrt av briter, mens det var portugisere som regjerte i Macau. Men selv om seilasen foregikk i Det fjerne østen, et sted på Kinas kyst, var det på et vis som å foreta en kulturell reise mellom London og Lisboa.

Jeg hadde ligget i Hong Kong med båten en stund, først ved The Royal Hong Kong Yacht Club, der jeg som medlem av The Royal Norwegian Yacht Club (KNS) nøt godt av såkalte reciprocal rights, med de rettigheter det innebar. Og sorgløst minglet jeg blant klubbmedlemmer som i tidlige kveldstimer pludret over gin and tonics i klubbens fasjonable bar.

Men akk, midt i all prakten, fantes også en svinesti. For ute mellom klubbens båter, og dermed også rundt min, surklet kloakk med en lukt så stram at jeg en dag bestemte meg for å flytte. Byen, som ellers syntes å flyte av penger, hadde ikke tatt seg råd til å bygge renseanlegg. Onde tunger mente det skyldtes det alle visste var i vente: Den britiske kronkolonien skulle innlemmes i Midtens og kommunistenes rike, så hvorfor kaste bort penger på å rense byens kloakk når den økonomiske fremtid likevel syntes å havne i dass?

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digitalt abonnement - 49 kroner per måned, første måned gratis

Bestill her

Digitalt abonnement - 495 kroner per år

Bestill her

Total abonnement - 795 kroner per år

Bestill her

Powered by Labrador CMS