SEILNORGE – BODØ SEILFORENING:

TORDEN: Vi har hatt mye rart vær de siste årene. Årstidene stemmer ikke alltid lenger.

Vi må alle gjøre noe

Jeg sitter og hører på stormen utenfor tidlig i januar og skal skrive leder. Det er ikke uvanlig med storm på denne tida.

Publisert Sist oppdatert

Varmluft og kaldluft tørner sammen og det blir mye vind, av og til også lyn og torden. Men det påminner likevel om at vi har hatt mye rart vær de siste årene. Årstidene stemmer ikke alltid, lange perioder er uten regn for så å avløses av altfor mye regn, og til og med flom. Klimaspesialistene sier det er en betydelig endring som har skjedd, en endring som er skapt av oss. Betyr dette noe for oss seilere?

Mange benekter at klimaendringene er menneskeskapt, mens en overveldende majoritet av forskere gir klare uttalelser og legger fram det en i de fleste andre saker ville regne som overbevisende argumentasjon. Tar vi dem på alvor krever det handling som kan være ubehagelig. Det krever forandringer i vårt daglige liv. Kanskje er det derfor det er så hardt å ta innover seg. Men forskerne slår ikke bare fast et faktum: Vi har skapt en farlig klimautvikling. De sier også at skal vi redde jorda så må vi handle nå!

Som seilere har vi en enkel og behagelig løsning på hvordan vi kan bidra: Seil mer med egen båt. Ha hele ferien om bord og dra ikke på lange flyreiser og så videre. Skaff deg solceller og la motoren hvile.

Men det kreves nok mer av oss. Vi må være villige til å kutte på forbruk og goder som er med på å endre på klimaet. Vi må gjøre hverdagen grønnere og særlig kutte på bruk av fossilt brennstoff, og vi må spise mindre kjøtt, som det er svært ressurskrevende å produsere. Vi bør kjøpe mer kortreist mat og vi må kutte flyreiser.

Har dette med seiling å gjøre? Ja, for situasjonen er så alvorlig at vi alle må bry oss, og vi må markere i forskjellige sammenhenger at vi tar situasjonen på alvor. Det gjelder vår og våre barn og barnebarns framtid! Bare om vi selv viser at vi bryr oss kan vi gi politikerne dekning for de nødvendige tiltakene de må gjøre på alles vegne!