Informasjon fra Bodø Seilforening

Vårsesongen i Bodø

I Bodø seilforening er vi i ferd med å starte opp årets regattasesong.

Arne Opheim • Først ut er Tirsdagsserien 2023 som begynner 2. mai. Deretter, lørdag 27. mai går årets happening for seilere i Nord-Norge av stabelen, nemlig Nordland Offshore Race (NOR). I NOR krysses Vestfjorden to ganger. Seilasen går fra Bodø til Værøy og tilbake til Bodø igjen - enten via Kjerringøy eller Gildeskål som ligger henholdsvis nord og sør for Bodø.

24. juni starter den tradisjonsrike Vestfjordseilasen som går fra Nordskot i Steigen til Kabelvåg i Lofoten. Seilasen bygger på de opprinnelige seilerutene for båter som skulle til lofotfisket. Nordskot/Grøtøya var den gang et rikt fiskevær som var større enn Bodø, og er et naturlig samlingspunkt. Som regatta ble Vestfjordseilasen arrangert første gang i 1982. Noe som har gjort dette til en helt spesiell opplevelse for seilere er det store innslaget tradisjonbåter, som skøyter, åttringer, fembøringer - og til og med vikingskip.

I tillegg til regattaene planlegger Bodø seilforening i år til å inkludere flere tur-relaterte aktiviteter. Dette gjør vi fordi vi ønsker å gi et bedre tilbud til seilere som er glade i tur og naturopplevelser, og kanskje ikke så opptatt av å regattaseiling. SeilUt, som Seilmagasinet tidligere har skrevet om, er en del av dette tilbudet.

Fokus på trivsel

Seilsportmiljøet i Bodø Seilforening består av Jollegruppa (8-16 år) og Seilsportgruppa (16+ år). I Jollegruppa seiler man Optimist og RS Feva mens man i Seilsportgruppa benytter J80. Årsaken til at man har valgt J80 fremfor J70 er at førstnevnte er mer sjødyktig og sånn sett er mer anvendbar her oppe i nord. Erfaringene viser at det går fint å trene med J80 for å konkurrere med J70.

I Seilsportgruppa gjorde vi en liten kursendring i 2022. En Trivselsgruppe ble etablert. Her er fokuset dreiet mot mestring, trivsel og gode opplevelser uansett nivå. I Trivselsgruppa skaper vi den innledende seilgleden og entusiasmen for seiling, og det er her våre medlemmer får basisferdigheter innen regattaseiling.

Trivselsgruppa ble født av erkjennelsen om at forutsetningen for at nye medlemmer forblir i miljøet er at vi klarer å utdanne seilere som er trygge på havet, som trives hos oss og ikke minst blir glade i seiling. Så langt har satsingen vært vellykket.

I tillegg til Trivselsgruppa har vi en mer tradisjonell regattagruppe som i tillegg til Seilsportgruppas ambisjoner om mestring og seilglede har større fokus på å prestere best mulig i regatta. I regattagruppa deltar seilere som ønsker å utvikle seg som regattaseilere og som er villige til å forplikte seg til dette gjennom trening, fokus og innsats.

Seilsportgruppas medlemmer kan vandre mellom disse to gruppene, men alle nybegynnere må starte i Trivselsgruppen. Erfaringene med konseptet er positive, blant annet ser vi at frafallet av nye medlemmer er betydelig redusert.

Fra seilforeningene

SEILmagasinet samarbeider med en rekke seilforeninger landet rundt. Disse foreningene har egen side i magasinet med innsendt stoff. Dette stoffet blir også publisert på SEILmagasinets nettside. Denne artikkelen er innlevert av en seilforening og ikke skrevet av SEILmagasinets redaksjon, og ikke underlagt Redaktørplakaten.