INNOVASJON: Det er i hall 15 du finner fremtidens seilbåter. De spreke, enkle båtlivet for unge mennesker og for seilforeninger.
KOMBI: LiteBoat er en robåt med overnattingsmuligheter og seil. Franskmannen bak båten testet ut konseptet i Stockholms skjærgård i sommer. Båten er konstruert av Sam Manuard og planer. Den er god for 13-15 knop.
SVENSK: Diva 34 blir vist frem for første gang. Båten viser at svensker også kan tenke nytt.
BELGISK: Domani 30 er fra et nytt verft fra Belgia. Båten har linjer som minner om en ClubSwan 50, men er en dagseiler med elektrisk motor og en pris fra 80 000 euro.
TRIMARAN: Tricat lanserer en flerskrogsbåt på 20 fot. Den er rask, billig og trailbar. Det er også mulig å overnatte. Perfekt for det enkle båtlivet.
JOLLE: Seascape har vist vei med sine enkle å spreke båter. Nå lanserer de en jolle på 14 fot.
DAGSEILER: Nederlandske Saffier tenker annerledes med sin nye 37-fots dagseiler.
SPREK: RS21 lanserer en kjølbåt med jolleegenskaper.
TRAILBAR: Reacher er en Seascape 27 konkurrent.
SHORTHAND: Ofcet har røtter fra MiniTransat. Deres 32-foter har nå en mer naturvennlig innredning.
POLSK: Focus 750 er en moderne seilbåt som kan trailes og har overtatingsmuligheter.
KINA: FarEast 19R koster under 200 000 seilklar, og har potensiale til å fylle en funksjon som Ynglig og Andunga har hatt i seilforeningene.
ENKEL: Astus har en lang hsitorie med enkle trimaraner. Konseptet ser ut til å vokse.
FRANSK: Astus 20.5 er konstruert av samme konstruktører som «Spindrift» og «Macif».
EL: Pointer 22 er en ny dagseiler fra Nederland. Elmotor må til for å vise at man er moderne.

Et trendskifte i Dusseldorf

Messen åpner i morgen, men vi har alt tatt en runde for å se på hva som vises. Det er mere nytt enn hva som er forhhåndannonsert. 

Publisert Sist oppdatert
RS: RS21, en sprek sportsbåt med stor cockpit og skroglinjer fra IMOCA60, Hogo Boss.

Ikke alle verftene er flinke til å formidle sine nyheter. Vanligvis har vi blitt litt skuffet. Båter som er annonsert dukker ikke opp. Det er alltid noen overraskelser, men i år er det flere enn forventet. Vi opplever at messen viser et trendskifte. I fjor var det nesten bare nye båter over 50 fot. I år er det mest spennende på under 30 fot. Båter for en ny generasjon seilere. 

Skjekk hall 15

Det er 18 utstillingshaller i Dusseldorf. To av disse viser seilbåter. I hall 16 er alle de store verftene, Hanse, Beneteau, X-Yachts, Hallberg-Rassy osv. Hall 15 har tidligere kun vært for katamaraner og merkelige polske verft, men i år, så er det i Hall 15 du finner mest overraskelser. Her er de mindre verftene, franske, svenske, østerrikske, slovenske, danske og polske. Det er her vi finner mest nytenkning. 

Det enkle båtlivet

Måten vi opplever båtlivet er i ferd med å forandre seg. Unge mennesker har verken råd, eller lyst til å eie egen båt. Mens Hall 16 er for de etablerte, for et eldre publikum for stor lommebok, så er hall 15 mer for de yngre dynamiske. Seascape er et eksempel på den nye mer dynamiske trenden. I år viser de frem en ny jolle på 14-fot. Franske verft utfordrer Dragonfly med enkle rimelige trimaraner. FarEast viser frem en ny sprek 19-foter, perfekt for seilforeninger, en slags moderne Yngling eller Andunge. 

 

 

POLSK: Focus 750 er en moderne seilbåt som kan trailes og har overtatingsmuligheter.