Årets Turseiler 2011: Kandidat nr. 1: THORLEIF THORLEIFSSON

Børge Ouslands hjelpende hånd

Børge Ouslands hjelpende hånd

Da Børge Ousland hadde gått i isødet i Nansens fotspor, ble han hentet av Thorleif Thorleifsson, og sammen gjennomførte de senere rekordseilasen i Nordøst- og Nordvestseilasen i 2011.

Publisert Sist oppdatert

Det er allerede blitt mye heder og også priser til Børge Ousland og Thorleif Thorleifsson etter deres historiske bragd i 2010, da de på én og samme sesong seilte igjennom Nordøst- og Nordvestpassasjen og på den måten var de første til å seile Nordpolen rundt. Dette skjedde i den 31 fot store trimaranen NORTHERN PASSAGE. Turen foregikk riktignok i 2010, men ettersom Årets Turseiler-prisen ikke er utdelt på noen år, har juryen valgt å tillate å «se stort på det» i et noe videre perspektiv bakover i tid.

SEILEREN. Av de to eventyrerne er det Thorleif Thorleifsson som er seileren og som har kompetansen i det våte element. Ousland er spesialisten på polare strøk, og sammen utgjorde de et svært kompetent team da de ga seg de to passasjene i kast. Thorleifsson har seilt i et helt liv, og på 1980-tallet deltok han sammen med Gustave Brun-Lie i den transatlantiske doublehanded-regattaen TwoStar.

Da Børge Ousland og Thomas Ulrich gikk i Fridtjof Nansen og Hjalmar Johansens fotstpor fra Nordpolen og gjennom Frans Josefs Land, var det Thorleif Thorleifsson som seilte nordover i båten sin, ATHENE, plukket opp de to på Frans Josefs Land og seilte dem tilbake til Norge.

Thorleif Thorleifsson har gjennmført to eventyrlige seilaser – riktignok ikke akkurat i året 2011 – men juryen har likevel valgt ham som en av kandidatene til årets pris – ettersom prisen ikke er blitt delt ut siden 2008.