Seiling på en ny måte

Foiling gir nye muligheter. En liten håndholdt vinge er nok for å fly noen centimeter over vannet.

Publisert Sist oppdatert

Den tidligere profilerte brettseileren Ken Winner utviklet for noen år tilbake en enkel oppblåsbar vinge men for SUP-padlere for å utnytte vinden. Vingen kom aldri i produksjon, men når foiling vokste, så Winner en ny mulighet. Gjennom en utviklingsprosess har nå Duotone (Tidligere North Sails) lansert ideen. Brettutstyrsprodusenten har tidligere lansert oppblåsbar rigg med mast og bom, og benyttet kunnskap fra oppblåsbare kiter.

FLYR: Det er mulig å krysse med vingen med et brett med foil.

LES: Pump opp utstyret

Alt i Norge

Helge Rotnes i srfsnosk8 har alt tatt inn vingen, og forteller at det fungerer. Den leveres i fire ulike størrelser og koster fra 4000 kroner til 6500 kroner.

Også legenden Robbie Naish har kastet seg på bølgen, og har utviklet «Wingsurfer». Den har mye til feles med vingen fra Duotone, men vingen fra Naish har ingen aluminiumsbom, men en oppblåsbar pølse med håndtak. 

Det er lite krefter i vingen, fordi foilen beveger seg raskt gjennom vannet med minimal motstand. Det gjør at det kreves et mindre seilareal, som gjør at det ikke er nødvendig med trapes. Sannsynligvis fungerer det også godt med en SUP, hvertfall med vinden. Vingen er svært transportvennelig, og gir nye muligheter. Seiling på en ny måte. 

LES: Transportvennlig seilglede

VINGE: Wingfoil er en enkel form for seiling. Enklere kan det ikke bli.