LÆR Å SEILE

Comeback for windsurfing

Foiling kan gjøre brettseiling stort igjen og kommer på OL-programmet i 2024. SEILmagasinet har testet billig og dyrt utstyr og gir deg her noen kjøpetips.

Publisert Sist oppdatert

Foiling har gjort brettseiling mer attraktivt. Den drar unge og gamle gubber ut på fjorden igjen. Nå slipper vi å vente på at vinden blir sterk nok. Første gang jeg foilet i Oslofjorden i 2019 var det fire brett utpå. Tre av dem hadde foil. 5–8 meter per sekund, eller 10–16 knops vind, er perfekt, og slik vind er det ofte.

Foiling handler stort sett om å ha det gøy i lett vind, og plutselig blir det mange seildager i løpet av sommeren – også inne i Indre Oslofjord. Det er mulig å bruke et mindre seil, som i teorien skal gjøre seilingen mindre fysisk. Selv føler jeg med litt usikker, nesten en meter over vannet, og jeg liker å huke meg ut av trapesen for å få bedre kontroll. Det gjør det imidlertid tyngre å holde seilet. Med foil blir sporten mindre fysisk, men får mer preg av å være en balansekunst. Alt er lettere, noe som gjør det mulig å fly i mindre vind med et mindre seil.

En foil lå under juletreet i 2018. Det var en enkel type av aluminium som ble satt på et gammelt brett og brukt med standard rigg. Foilen koster 8000 kroner. På slutten av sesongen fikk jeg testet utstyret øvert på hylla, utstyr for over 60 000 kroner, alt i de mest avanserte materialene. Det bød på sine fordeler, men langt mindre enn hva jeg forventet.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digitalt abonnement - 49 kroner per måned, første måned gratis

Bestill her

Digitalt abonnement - 495 kroner per år

Bestill her

Total abonnement - 795 kroner per år

Bestill her

Powered by Labrador CMS