Comeback for Windsurfer

Nå blir det mimring på brett med Windsurfer LT-brett som leveres med mange logoer.

Publisert Sist oppdatert
MISTRAL: Dette var drømmen i 1981. Mistral var kremen.

Windsurfing startet med brettet Windsurfer som var patentert og bygget av Ten Cate for det europeiske markedet. Det var en populær entype-klasse på 70-tallet og vi fikk vår første windsurfingstjerne, Anders Føyen i klassen.

Windsurfer var et bra konsept, men hadde detaljer som trakk ned. Brettet var bygget av mykplast og mistet formen. Dessuten var det veldig tungt. Bommen var bygget av teak, og seilet holdt heller ikke mål.

Brettprodusenter i Europa dukket opp med bedre kvalitet, men måtte i starten betale lisens til patenthaveren, men etter rettsak i 1979, slapp de unna med det. Mistral Competition var bygget av epoxy og hadde en bedre rigg. Brettet ble også fornyet med modellen Super Light og klarte å holde seg lengre moderne. Men det var windsurferklassen som overlevde internasjonalt.

I 2018, 50 år etter at patentet ble skrevet, ble Windsurferen lansert i ny utgave. I år var det VM på Gardasjøen med 265 seilere fra 20 ulike land. Ingen fra Norge, og de fleste fra Italia. 

LES:  Windsurferen er 50, men ikke død

Fellesprosjekt

Windsurfer LT har mye til felles med det originale brettet, men er bredere, lettere og bedre bygget. Brettet egner seg også godt som et SUP-brett. Windsurfer LT kan beskrives som en mellomting mellom Mistral Super Light og originalen. Windsurfer LT blir bygget av Cobra i Thailand, som bygger brett for de fleste store aktørene i markedet. Fra 2020 vil Windsurfer LT bli markedsført av en rekke aktører, og få mange ulike logoer i baugen. Det virker som at nesten hele bransjen går sammen om å gi Windsurfer LT et digert løft, og gjøre brettseiling stort igjen. 

Du kan få brettet med Mistral-stripen i baugen og M i seilet, med Starboard i baugen, eller brettet markedsført av legenden Robby Naish.

Ett brett for alle

Windsurfer LT er et brett som egner seg for alle, og fungerer bra, også i lite vind. I VM på Gardasjøen ble det seilt ulike disipliner; slalom, baneseilas, freestyle og langdistanse. Det er også flere vektklasser, men alle seiler på likt utstyr.

Windsurfer LT vil nok utfordre Kona-klassen, et entype-brett med mange av de samme kvalitetene. I Kona-klassen er det en klasse hvor tunge seilere bruker et større seil. 

LES: Neste OL-brett kan bli norsk

COMPETITION: Windsurfer LT i utgaven som Mistral skal markedsføre,
TILBAKE: Svein Rasmussen fronter også Windsurfer LT med Starboard-logo. Han startet sin karriere med original windsurfer.