BREXIT: Går Storbritannia ut av EU blir det samme momsregler som i Norge. Det kan gi et stort verditap.
BREXIT: Går Storbritannia ut av EU blir det samme momsregler som i Norge. Det kan gi et stort verditap.

Brexit-dilemma for båteiere

EU skal gi fri flyt av varer og tjenester. Det gjør at EU-borgere kan selge sine båter til hvem som helst i andre EU land uten at kjøper må betale merverdiavgift til det landet båten importeres. Slik er det ikke i Norge.

Publisert Sist oppdatert

Om en kjøper i Sverige eller Danmark henter en bruktbåt fra Norge, må den momses inn i det nye landet. Slik er det også for oss, om vi henter hjem en båt fra et annet land. Det legges en 25 prosent merverdiavgift på kjøpesummen. I tillegg kommer transportkostnadene.

For eiere av store og dyre båter kan momsproblematikken bli kostbar. Markedet i Norge er minimalt. Det gjør at kjøpere av store båter aldri tar båten hjem, og dermed heller aldri betaler merverdiavgift i Norge. Om de gjør det, vil de automatisk tape 25 prosent av båtens verdi ved salg.

Den dagen Storbritannia går ut av EU, vil båter som er i hjemlandet automatisk få et stempel på at moms er betalt i hjemlandet. Om en båt har hjemmehavn i Frankrike eller et annet EU-land, vil den ha stempel på at moms er betalt i EU. Det betyr at båteiere nøye må vurdere båtens fremtid. Om den skal selges, bør den flyttes ut av Storbritannia, men da kan den ikke seiles hjem.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digitalt abonnement - 49 kroner per måned, første måned gratis

Bestill her

Digitalt abonnement - 495 kroner per år

Bestill her

Total abonnement - 795 kroner per år

Bestill her

Powered by Labrador CMS