Britannia sjøsatt!

Etter mange forsøk og mye dramatikk ble Britannia sjøsatt inatt! Snart vil båten kunne heise seil som sin berømte forgjenger.

Publisert

De har jobbet nesten 24 timer i døgnet, Sigurd Coates og skipperen Esben Glad, og det var en sliten, men utrolig lettet skipsreder vi snakket med litt etter kl 0400 idag morges norsk tid. Da hadde «Britannia» nettopp blitt sjøsatt etter at kranmannskapet ved middnattstider hadde gitt opp alle forsøk og erklært at det på grunn av andre oppdrag ville gå ytterligere to uker før de kunne gjøre nye forsøk på å sjøsette båten.

Det har vært en stor utfordring å stabilisere den 150 tons tunge og 125 fot lange båten i stroppene. Skrævet som forbinder kranenes løft med stroppene som skal holde båten var så kort at det måtte kraftige wire til for å kontrollere baug og hekk slik at man ikke risikerte at båten skulle skli ut av stroppene og deise i bakken. Det faktum at ingen forsikringsselskap har vært villige til å forsikre båten i Russland har satt båteierens nerver på en nesten umenneskelig prøve. En kan jo forestille seg hvordan det har måttet føles å ha verdier for flere titalls millioner hengende i luften uten å ha full kontroll.

Det har siden kranene kom til Solombalaverftet i Arkhangelsk sent på ettermiddagen tirsdag 9. juni vært gjort utallige forsøk med å løfte båten. De lyse sommernettene i nord (Arkhangelsk ligger på samme breddegrad som Namsos) har gjort det mulig å operere hele døgnet, men kranmannskapene var som sagt innstilt på gi opp ved middnattstider igår da Sigurd Coates klarte å overtale dem til å gjøre et siste forsøk.

Vi kjenner foreløpig ikke alle deltaljer fra sjøsettingen og vi venter på bilder fra den store begivenheten, men det finnes dessverre skår i gleden selv på denne store dagen.

Britannia rule the waves, the russians waive the rules.

Det kan man si i en omskrivning av det klassiske utsagnet etter at en av de engelske America´s Cup båtene hadde utmanøvrerts amerikanernes forsvarer på regattabanen, men tapte i en tvilsom protest regisert av amerikanske dommere i tredveårene. Det ser dessverre idag slik ut at dersom Coates skal få med seg verdifullt ekstrautstyr tilørende båten, som fremdeles er innlåst i lagerbygningene til Solombala-verftet, vil dette kreve en ny kjennelse fra retten og dertil hørende rettssaker. En slik prosess kan ta vinter og vår og er det noe som nå er sikkert er det at «Britannia» vil forlate Arkhangelsk så snart som mulig etter at båten har gjennmført nødvendige tester av maskiner og utstyr. Det gjenstår også å se om det finnes tilstrekkelig dokumentasjon til at båten kan klareres for eksport.

Thrilleren fortsetter.