En liten stor båt

Hallberg-Rassy 26 ser ikke så stor ut utvendig, men når du kommer under dekk, blir du overrasket.

Publisert Sist oppdatert

Å komme nedenunder i den lille 26 fots Hallberg-Rassy-en fra 1982 gir meg umiddelbart en slags deja-vu opplevelse. Men jeg husker straks hvor jeg har den fra, for jeg opplevde det samme da jeg entret en Granada 31 jeg skrev om for en tid tilbake – at det rommelige interiøret liksom ikke stemte med eksteriøret. Inntrykket er selvfølgelig enda mer påfallende i denne hele fem fot kortere båten. Man skulle tro produsenten hadde brukt skohorn for å presse innredningen på plass.

Konstruksjonsprinsippet er for øvrig det samme som for Granada-en, med et overbygg forlenget helt ut til skrogsidene, og med dekk og hytte integrert i overbygget. I HR 26 dekker en solid fenderlist i svart gummi skjøten mellom dekk og skrog og tegner samtidig opp båtens vakre skroglinjer som ellers ville forsvunnet i inntrykket av et uproporsjonalt høyt fribord. Det samme bygge-prinsippet finner vi for øvrig rendyrket i alle de eldre Maxi-båtene til Pelle Petterson, ofte med mer vekt på det praktiske enn det estetiske. Men dette er en ekte Hallberg-Rassy med alt det innebærer av forventninger om kvalitet. SEILmagasinet redaktør, Morten Jensen, beskrev det sånn i sin test av båten for Seilas i 1979:

«…Det er imponerende å støte på slik kvalitet i en såpass liten båt; – de fleste båtbyggerier har unektelig en tendens til å lempe på kvalitetskravene når de beveger seg nedover i størrelse. HR 26 er fullt på høyde med sine større søstre finish-messig. …». «… Finishen er på topp, vida överlägsen alla andra båtar i samma storlek…», samstemte den svenske båttesteren Curt Gelin.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digitalt abonnement - 49 kroner per måned, første måned gratis

Bestill her

Digitalt abonnement - 495 kroner per år

Bestill her

Total abonnement - 795 kroner per år

Bestill her

Powered by Labrador CMS