Hallberg-Rassy 310 mot Hallberg-Rassy 312

Hallberg-Rassy 310 mot Hallberg-Rassy 312.
Hallberg-Rassy 310 mot Hallberg-Rassy 312.

Raskere, lysere og større på 25 år

For 25 år siden dominerte svenske seilbåter markedet. Idag er det ikke lenger slik. Hvordan og hvorfor endret markedet seg, og hva skiller en båt fra 1984 fra en ny? Vi har gjort en trendanalyse der vi har tatt en gammel Hallberg-Rassy 312 og sammenlignet den med nye Hallber-Rassy 310.

Publisert Sist oppdatert

I 1984 var de mest solgte båtene i Sverige Omega, Scanmar, Maxi, Mamba, Comfort, Albin, Arcona, Compis, Contrast, Marieholm, Hallberg-Rassy, Malø, Linjett og Najad. Felles for disse var at de var tegnet av svenske designere med skandinaviske forhold før øyet. Mange av verftene anså dertil at båter i størrelsesorden 30-32 fot var det idéelle, og i 1984/85 fantes det rundt 30 modeller å velge mellom.

I dag er tilbudet et annet, det ser man raskt på enhver båtutstilling. Svenske båter er i mindretall og de som bygde og solgte dem er enten pensjonister eller de er blitt importører. De mest populære båtene bygges i dag i Tyskland av Bavaria og Hanse, eller i Frankrike av Dufour, Bénéteau og Jeanneau. Danske X-Yachts, slovenske Elan og italienske Grand Soleil sto også på seilernes ønskelister i 2009.

PLUSS-ARTIKKEL - KREVER INNLOGGING

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud:

Digitalt månedsabonnement

79,-

pr. måned

BESTILL HER

Digitalt
årsabonnement

699,-

pr. år

BESTILL HER

Gullabonnement
Blad og digital

899,-

pr. år – 6 utgaver + Norske Gjestehavner

BESTILL HER