SJØMANNSKAP: Christen With hevder at erfaring fra regattaseiling gir økt trygghet om bord – også for turseiling.
GLATT: Cilantra blir nå skrapt for gammelt rusk under vannlinjen. Epoksy-grunning skal hindre plastpest, og glatt bunn skal gi bedre seilegenskaper.
SYSTEMATIKK: Jeg seiler alltid med sann vindvinkel som pil, og relativ vindvinkel som pil. Vindstyrken står på sann vind. Jeg holder på med å lage et skjema for kryssvinkel og fart under ulike vindstyrker.
LOGG: Jeg har brukt RunKeeper for å «tracke» seilingene. Nå går jeg over til Endomondo som viser fart i knop, og distanser i nautiske mil. Sporene viser fart og kryssvinkler.
TRIM: North Sails har en app som gjør det mulig å analysere seilene. Målet er å ta bilder av seilet når jeg har funnet litt ekstra fart. Verktøyet viser at små trimjusteringer gir store utslag.
HODET: Seiling gjør at man kommer seg vekk fra TV-en og ut for å kjempe med naturkreftene. Seiling krever også mye tankearbeid. Det gir en god avkobling fra hverdagen.
SLØR: Jeg har arvet en gennaker fra 1990-tallet. Den fungerer supert for turseiling, men er kanskje ikke optimal for regatta.

– Gøy å lære

– Regattaseiling gjør at du blir bedre kjent med båten. Det gjør også turseilingen hyggeligere, mener regattaseiler Christen With • I fire sesonger har Axel Nissen-Lie seilt og oppgradert en Twostar 36 fra 1986. Båten har gjennom årene også fungert som en testbenk. Erfaringene han har gjort seg, forteller han om i denne spalten.

Publisert Sist oppdatert

Med nye seil ble min Twostar 36 morsommere å seile, men jeg føler at jeg kan bli bedre på trim og båthåndtering. Det er morsomt å lære noen nytt, og regattaseiling er en effektiv måte å lære å bli bedre kjent med båten.

Christen With er en av Norges beste regattaseilere, men han seiler også på tur. Dessuten hjelper han mange båteiere med å komme over bøygen fra bare turseiling til også å seile litt regatta. Jeg gikk til ham for å få noen gode råd.

PLUSS-ARTIKKEL - KREVER INNLOGGING

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud:

Digitalt månedsabonnement

79,-

pr. måned

BESTILL HER

Digitalt
årsabonnement

699,-

pr. år

BESTILL HER

Gullabonnement
Blad og digital

899,-

pr. år – 6 utgaver + Norske Gjestehavner

BESTILL HER