SPINNAKER: Søsterbåten Cassioppeia under Færderseilasen 2009 med original spinnaker.
TWOSTAR 36
TALL: Med NOR Rating målebrev har du også ORC Club målebrev. Med dedikert dataprogram er det mulig å prøve ulike seilkombinasjoner og se konsekvensene for måletallet.
GENUA: Et stort forseil er tungt å håndtere, men gir mye kraft i lett vind.
SELVSLÅENDE: Seil med løygang på fordekket er svært enkel å håndtere, men gir ikke nok kraft, og det blir vanskelig å seile opp måltallet.
FOKK: Tormod Lie oppnådde gode resultater med sin Twostar 36. Han valgte en 105 prosent-fokk som han synes er ideelt for shorthanded-seiling.
GENNAKER: Gennaker er ypperlig for tur og kan jibbes uten mannskap på fordekket, men det er ikke effektivt nok på lens i forhold til måltallet.
KRYSS OG LENS: Dataene som danner grunnlaget for båtens måltall, viser også hvor høyt og raskt du skal seile i ulike vindstyrker. Like interessant er tallene for den mest effektive lensevinkelen. Under 6 knop, eller 3 m/sek, er en gennaker bedre enn ...

Tilpass båten etter ambisjonene

– NOR Rating gir nye muligheter og gjør det enklere å skreddersy løsninger for ditt nivå, sier ekspert.

Publisert Sist oppdatert

NOR Rating er et målesystem som erstattet LYS for ett år siden. Systemet er mer rettferdig og mer presist med ett desimal ekstra. Den gode nyheten er at målesystemet tar bedre vare på seilere med tur-ambisjoner, og gir rettferdighet om man ønsker å seile med mindre seil for å forenkle seilingen.

– Du trenger ikke lenger å ha seil på maksimale mål. Om mannskapet ikke har krefter til å vinsje inn en stor genua, kan du seile med et mindre forseil, og få et lavere måltall. Seilene kan velges etter ambisjonsnivå og mannskap, sier seilmaker Christen With, som sitter på spesialprogramvare som kan regne ut ulike måltall for ulike seilstørrelser.

PLUSS-ARTIKKEL - KREVER INNLOGGING

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud:

Digitalt månedsabonnement

79,-

pr. måned

BESTILL HER

Digitalt
årsabonnement

699,-

pr. år

BESTILL HER

Gullabonnement
Blad og digital

899,-

pr. år – 6 utgaver + Norske Gjestehavner

BESTILL HER