STRØM: Litiumbatterier gjør båtlivet enklere og mer komfortabelt.
NOK: For å kunne ligge to døgn i naturhavn trengte vi toppladete batterier. For å lade blybatteriene 100 prosent kreves landstrøm. I sommer har landstrømkabelen ligget i cockpitbenken ubrukt.
LADNING: Med nesten 58 A fra motoren blir batteriet fullt før fenderne er tatt inn. Dagsforbruket er dekket på under en times motorbruk. Dessverre viser ikke batterimonitoren fra Nasa kapasiteten på et litiumbatteri.
LADNING: Batteriene mottar strøm. En kraftig dynamo er smart. Med ekstern laderegulator, som denne fra Java Sea, blir resultatet optimalt.
LETT: Johan Fredrik Bruenech i Makspower monterer ett batteri på 13,8 kg som erstatning for en batteribank på 50 kg.
EKSTRA: For strømslukere er det en god ide med ekstra dynamo på batteriet. Her produseres det 3,2 kW, eller 260 A med strøm rett inn i batteribanken.
BILLIG: Litium er ikke bare aktuelt i bil og båt. Tesla har lansert Powerwall for hjem, og flere konkurrenter følger etter. Et 10 kWh Powerwall-batteri koster 26 000 kroner. Tilsvarende energilagringkapasitet kjøpt i båtbutikk vil ha kostet over 40 ...
RISIKO: Gina Lillemork Nilsen og Lars-Fredrik Moe-Helgesen kjøpte fire 1000 Ah 3,2 volt batterier på internett. Her med ett av dem.

Litium løser strømproblemer

Først etter å ha brukt litiumbatterier vil du forstå hvor begrensende blybatterier er. En nye epoke av båtlivet har startet med litiumbatterier.

Publisert Sist oppdatert

Litiumbatterier i båt representerer et tidsskille. Det blir som før og etter rulleforstaget, kartplotteren, eller kjøleboksen. Teknologien gir flere muligheter og løser mange irriterende problemer. Prisen er det eneste hinderet.

Etterspørselen etter litiumbatterier har skutt i været. Mange ønsker like bra batteriteknologi i båten som i de har i sin elbil.

PLUSS-ARTIKKEL - KREVER INNLOGGING

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud:

Digitalt månedsabonnement

79,-

pr. måned

BESTILL HER

Digitalt
årsabonnement

699,-

pr. år

BESTILL HER

Gullabonnement
Blad og digital

899,-

pr. år – 6 utgaver + Norske Gjestehavner

BESTILL HER