Med 12 volts utgang kan du lade mobilen samtidig som man lader maskinen.
Maskinen lades har via inverter, og apples konverter.
Tidligere brukte jeg en liten inverter for å lade maskinen.
LMP Autoadapter lader MacBook direkte fra båtens 12 volts utgang.

Endelig 12v lader til Mac

Apple er sære, og det har hindret Mac-brukere å lade maskinen effektivt i båten. Nå er det mulig.

Publisert Sist oppdatert

Apple har utviklet en genial strømplugg til sine bærbare maskiner. Denne festes kun med en magnet, og det gjør at om noen kommer borti kabelen, så vil ikke maskinen deise i bakken, kabelen faller bare av, og det er ikke noe problem når man går på batteri. Problemet er at Apple har patent på løsningen, og har ikke utviklet noen lader for 12 volt. Det har heldigvis andre gjort. LMP Autoadapter løser problemet.

Brukt inverter

Selv har jeg omgått problemet ved å bruke en inverter, og har en svært liten og kompakt sak, kjøpt på Maritim for noen år siden. Denne har også USB-utgang, slik at jeg kan lade mobilen samtidig, men med 12v lader blir det mindre strømtap.

12 til 18,5 volt

MacBook Pro krever 18,5 volts strøm, og trekker opp mot 85 watt. MacBook Air, som jeg har drar bare 45 watt når den lader. Med inverter blir båtens 12 volt likestrøm omgjort til 230 volts vekselstrøm med inverteren. I inverteren har jeg maskinens strøm adapter som omgjør dette til 18.5 volt som maskinen skal ha. Med den nye adapteren blir 12 volt omgjort til 18,5 volt direkte.

Lavere forbruk

Det er flere fordeler med den nye løsningen. Den viktigste er at forbruket minker. Bare ved å sette inverteren i 12 volts kontakten, så trekker den 0,5 amp. Den nye laderen trekker bare 0,1 amp. Slik er det også i bruk. Man reduserer forbruket med 0,5 amp ved å bruke den nye laderen i stedet for inverteren. Med maskinen i dvale, så trekker den ca 2 amp med lader, og 2,5 med inverter. Med maskinen på er forbruket opp mot 5 amp.

Mindre støy

Andre fordeler er at utstyret er mer kompakt, slik at det er mindre å drasse på. Inverteren har en vifte som bråker, så mye av effekttapet går til varme, mens den nye laderen er nærmest lydløs.

Laderen har også 10 watts USB utgang, slik at man kan bruke den til og også lade iPad, mobiltelefonen, og noen kameraer.

Les om 12volts USB ladere her.

LMP Autoadapter er kjøpt hos Infografikk i Sarpsborg og vi betalte 890 kroner. Selv om produktet ikke er atorisert av Apple, så er prisen på linje med autoriserte apple produkter. Inverteren jeg nå har brukt i tre sesonger koster under 400 kroner. Den gir max 150 watt.