Bruktbåtsalget skyter fart

Salget av brukte båter ligger på 2008-nivå for Norsk Lysbåtformidling.

Publisert

Foto fra Najad

Bruktbåtmarkedet er i ferd med å våkne etter to år i dvale.

Norges største aktør innen bruktbåtsalg melder om sterkt oppsving i salget fra i fjor. I løpet av årets første tre måneder har de omsatt for mer enn i hele 2012, forteller Jon K. Ebbestad i Norsk Lysbåtformidling.

Ebbestad er også formann for Norges Båtmeglerforening. Han sier at salgsøkningen gjelder for hele bransjen, uten at han har konkrete tall på bransjenivå.

–    Kjøpere og selgere blir nå enige om pris. De siste årene har vi hatt fallende priser på nye båter, og følgelig kraftig fall i prisen på brukte båter. Dette begynner selgerne nå å akseptere, sier Ebbestad.

Større båter

Han forteller at nå selges flere båter og dyrere båter enn i fjor. I 2012 lå snittprisen på 440.000 kroner. Hittil i år er snittprisen for solgte båter 850.000 kroner. Norsk Lystbåtformidling har solgt 12 båter hittil i år, og har flere tilsang på gang, sammenlignet med 18 salg i hele fjor.

Blant båtene han har solgt i år er en Najad 343 fra 1986, som gikk for 620.000 kroner. I fjor høst lå denne til salgs for under en halv million kroner uten tilslag, forteller han.

Ebbestad har jobbet 20 år i bilbransjen før han begynte med båt. Ifølge Ebbestad må man nå forvente et prisfall på båter omtrent som man er vant med fra bil. – Du må være innstilt på 15 prosent verdifall i det du signerer kontrakt på ny båt, og deretter ti prosent hvert å fremover, sier han.

Ifølge Ebbestad har også bilbransjen sykliske svingninger med dårlig bruktmarked, som han påstår inntreffer hvert tiende år.

–    De siste årene har vi hatt en propp i markedet med mange flere selgere enn kjøpere. Nå er denne proppen i ferd med å bli løst opp, sier han.

Omsetning for Norsk Lysbåtformidling de siste årene:

År        Millioner

2007        78

2008        59

2009        48

2010        50

2011        39

2012        18

Hittil i år er det solgt båter for 11 millioner kroner.

Er du på jakt etter båt? Du finner hundrevis av tester i artikkelbasen til Seilas her.