Utstyr

B&G Vulcan
B&G Vulcan
Fusion
Fusion
Quatix 3
Quatix 3
FLIR Ocean Scout TK thermal camera
FLIR Ocean Scout TK thermal camera
GNX? Wind Marine
GNX? Wind Marine
Scanstrut USB-uttak
Scanstrut USB-uttak

Nyheter

Publisert Sist oppdatert

Vindmåler for de mindre båtene

Garmin lanserer vindinstrumenter for oss med eldre, eller mindre seilbåter.

Også for streaming

Fusion var først ute med direkte kobling mot iPod og mobil. Videre kan anlegget styres fra plotteren via NMEA 2000. Fusion fortsetter utviklingen, og nyheten RA 70N er klargjort for DAB+ som er viktig når FM-båndet stenges til neste år. Det nye i 2016 er også at man ved hjelp av en gratis App fra iTunes eller Google Play kan benytte seg av trådløs kontroll via blåtann for både streaming og stereobetjening. Fusion har en noe rimeligere utgave, RA70, som har samme funksjoner, men uten NMEA 2000. RA 70N koster kr 4150. DAB+-funksjonen koster kr 1750 ekstra.

Garmin satser på armåndsur for trening og sport, og har en ny løsning for seilere.

Quatix 3 er et avansert ur med høyoppløselig skive. Med nesten 50 000 pixler kan klokka gjøres om fra et tradisjonelt ur til kompass eller vindinstrument.

Quatix 3 har egne programmer for ulike sporter. For seiling er virtuell startlinje og nedtelling viktig for gode starter. Uret har også innebygd kompass og barometer, samt muligheter for å laste ned tidevannstabeller. Ifølge produsenten har det også en bauteveileder, men vi er usikre på hvordan dette fungerer.

Uret har også MOB-funksjon, men den hjelper lite om personen som bærer uret, faller i vannet. Uret har Bluetooth 4.0, Wi-Fi og ANT. ANT er Garmins trådløse system, som gjør at uret kan kobles opp mot båtens instrumenter. Det gjør at du kan få NMEA 2000 data rett på urskiven, og du kan styre autopiloten eller båtens musikkanlegg.

Uret koster det dobbelte av originale Quatix, med en pris på over 6000 kroner.

Se i mørket

Termisk kamera ser temperaturforskjeller. Dette gir et bilde som er like bra om natten. Slikt utstyr har vært svært kostbart, men nyttig for proffe brukere som redningstjenesten. FLIR Ocean Scout TK thermal camera er ikke større enn hånden din, og veier bare 170 gram. Enheten har innebygd batteri som varer i fem timer, og lades via USB. Prisen er oppsiktsvekkende lav, under 600 dollar i USA.

Scanstrut lanserer et USB-uttak som kan brukes også i cockpiten. Stadig flere enheter lades med en USB-kabel, ikke bare mobiler og nettbrett, men også kamera. I den senere tid har det også kommet lommelykter og håndholdte VHF-er med slik ladning, noe som gir færre adaptere og ladere om bord.

Scanstruts søsterselskap Lifeproof lager vanntette bokser for mobiler og nettbrett, sammen med en kabel med vanntett anslutning.

Scanstrut er kjent for monteringsutstyr for båtens elektronikk. Nå har de også lansert et feste for GoPro-kamera og nettbrett.

GNX? Wind Marine
GNX? Wind Marine
B&G Vulcan
B&G Vulcan
Fusion
Fusion
Quatix 3
Quatix 3
FLIR Ocean Scout TK thermal camera.
FLIR Ocean Scout TK thermal camera.
Scanstrut USB-uttak.
Scanstrut USB-uttak.