For 100 år siden.

RASKEST: «Atlantic» med legendariske Charles Barr som skipper brukte 12 døgn over Atlanterhavet i 1905 og satte en rekord som stod svært lenge.

Kappseilas over Atlanteren

Seilas kunne i nr. 3/1916 fortelle at en Atlanterhav-kappseilas fra Sandy Hook utenfor New York til Queenstown på den irske vestkysten var under planlegging.

Publisert Sist oppdatert

Det var ventet at den store, tremastede skonnerten, «Atlantic», som i 1905 vant kappseilasen over Atlanterhavet og som også hadde fartsrekorden på distansen fra New York til Den engelske kanal, ville delta.

I artikkelen står det at den første kappseilasen over Atlanterhavet ble seilt i et krigsår, nemlig allerede i 1866. Starten den gangen gikk også fra Sandy Hook, mens målgangen var ved The Needles, på sydvestsiden av Isle of Wight i England. Starten gikk 11. desember i «en stiv til stormende kuling fra vest». Tre amerikanske skonnerter deltok: «Henriette» på 205 tonn, «Fleetwing» på 200 tonn og «Vesta», en senkekjølskonnert, også på 200 tonn. Vant gjorde «Henriette» med en seiltid på 13 døgn og to timer, mens «Vesta» ble nr. 2 med 14 døgn, 6 timer og 10 minutter.

PLUSS-ARTIKKEL - KREVER INNLOGGING

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud:

Digitalt månedsabonnement

79,-

pr. måned

BESTILL HER

Digitalt
årsabonnement

699,-

pr. år

BESTILL HER

Gullabonnement
Blad og digital

899,-

pr. år – 6 utgaver + Norske Gjestehavner

BESTILL HER