For 100 år siden.

RASKEST: «Atlantic» med legendariske Charles Barr som skipper brukte 12 døgn over Atlanterhavet i 1905 og satte en rekord som stod svært lenge.
RASKEST: «Atlantic» med legendariske Charles Barr som skipper brukte 12 døgn over Atlanterhavet i 1905 og satte en rekord som stod svært lenge.

Kappseilas over Atlanteren

Seilas kunne i nr. 3/1916 fortelle at en Atlanterhav-kappseilas fra Sandy Hook utenfor New York til Queenstown på den irske vestkysten var under planlegging.

Publisert Sist oppdatert

Det var ventet at den store, tremastede skonnerten, «Atlantic», som i 1905 vant kappseilasen over Atlanterhavet og som også hadde fartsrekorden på distansen fra New York til Den engelske kanal, ville delta.

I artikkelen står det at den første kappseilasen over Atlanterhavet ble seilt i et krigsår, nemlig allerede i 1866. Starten den gangen gikk også fra Sandy Hook, mens målgangen var ved The Needles, på sydvestsiden av Isle of Wight i England. Starten gikk 11. desember i «en stiv til stormende kuling fra vest». Tre amerikanske skonnerter deltok: «Henriette» på 205 tonn, «Fleetwing» på 200 tonn og «Vesta», en senkekjølskonnert, også på 200 tonn. Vant gjorde «Henriette» med en seiltid på 13 døgn og to timer, mens «Vesta» ble nr. 2 med 14 døgn, 6 timer og 10 minutter.

Senere ble det arrangert atlanterhavsseilaser både i 1870 og 1887. Den største og mest kjente var i 1905 da ikke mindre enn 11 båter deltok. Keiser Wilhelm hadde satt opp en stor pokal. Starten skulle gå 16. mai, men ble utsatt til 17. mai på grunn av vindstille.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digitalt abonnement - 49 kroner per måned, første måned gratis

Bestill her

Digitalt abonnement - 495 kroner per år

Bestill her

Total abonnement - 795 kroner per år

Bestill her

Powered by Labrador CMS