På vei til Cowes
På vei til Cowes

På vei til Cowes

Få saker har engasjert Seilas´ lesere som sagaen om Kongeyachten «Britannia». Vi har fulgt båten fra verftet i Arkangelsk til hjemmehavna i Son. Nå har imidlertid «Britannia» fått nye eiere og i helgen startet slepet over Nordsjøen.

Publisert Sist oppdatert

I SON: "Britannia" søndag 29. januar. Begge foto: Ulrik Landmark Backe.

Før helgen lyktes det endelig å oppnå enighet mellom eieren av «Britannia» og investoren Martin Tangen Gudmundsen som hadde et større krav i prosjektet etter at han hadde forskuttert midler til sluttføringen av byggeprosessen. Dermed ble båten frigitt og søndag ettermiddag startet slepet som skal ta båten til den opprinnelige «Britannia»s hjemmehavn, Cowes på Isle of Wight. 

en nye eieren, Minicast Holdings planlegger å leie ut båten til en veldedig stiftelse, «Britannia Trust» for benyttelse til krigsseilere og vanskeligstilte barn, samt å delta i kappseilas mot den voksende klassen av J-båter som opererer i Storbritannia, Middelhavet og Karibien. Som en del av avtalen skal også Sigurd Coates kunne benytte båten i to uker årlig.

Den nye eieren har engasjert prosjektingeniøren Guiseppe Longo som også står bak restaureringen av J-båten «Lulworth» til å lede arbeidet med å fullføre «Britannia» som foruten ny innredning forutsetter ny rigg, en bermudarigg som skal være den største som noen gang er bygget i tre. Venture Quays under ledelse av John Winterbotham og Stefano Faggioni som har ansvar for innredningen, vil forestå dette arbeidet.

«Britannia» vil dermed i løpet av  2012 eller tidlig 2013 fremstå i sin fordums prakt. Dessverre er det ikke nordmannen Sigurd Coates som får gleden av å sluttføre dette utrolige prosjektet, men uten hans utrettelige innsats over mer enn ti år, hadde det ikke vært noen ny «Britannia». Nå kan han i det minste glede seg over at prosjektet han igangsatte blir realisert.

Frem til onsdag er dert frisk vind i Ytre Oslofjord og Nordsjøen med inntil liten kulig fra NØ, men deretter skal det være bra slepeforhold i Nordsjøen med lett NØ vind.