Vellykket verftbesøk

Den 27. oktober besøkte den norske Jeanneauklubben for første gang det franske verftet i Les Herbiers.

Publisert

VERFTBESØK: Jeanneauklubben ved Alf Morten Granholt og Håkon Sølvsberg. (Arkivfotot)

Grete Karin og Alf Morten Granholt i den norske Jeanneuklubben besøkte i slutten av oktober Jeanneau-verftet i Les Herbiers i Frankrike.

–Selv om dette er et av de største fritidsbåtverftene i verden, følte vi oss svært velkomne. Det ble tid til omvisninger i flere produksjonshaller og i monteringshallen, og vi takker for en interessant dag, skriver Grete Karin og Alf Morten Granholt på Jeanneauklubbens hjemmeside.

Blant de største

Jeanneau eies av Beneteau-gruppen. Av firmaets samlede salg besto i 2010 44 prosent av seilbåter, 30 prosent av motorbåter og 26 prosent av boliger. Markedet er 19 prosent i Frankrike, 46 prosent til resten av Europa, 12 prosent til USA og 23 prosent til resten av verden. Firmaet har 1500 ansatte i Frankrike og Polen, og 300 forhandlere i over 50 land. Verftet i Les Herbiers er på nesten 100 000 kvadratmeter.

Lages i 3D

Under besøket fikk Granholt møte flere av de sentrale personene tilknyttet verftet, samt se hvordan båtene utforems og testet allerede på land.

Jeanneaubåtene utformes i et 3D-program som tar høyde for alt: det tekniske som vann, strøm og luft, motor, skrog, rigg og et tiltalende utseende.

– Programmet som brukes kalles CATIA og er det samme som brukes i flyindustrien. Når designerne og ingeniørene er fornøyde, blir båten laget i et slags hard skumgummi. Det gir verftet mulighet til å se hvordan båten faktisk vil se ut, skriver Granholt på klubbens hjemmesider.

Les mer om verftbesøket på Jeanneauklubbens hjemmeside.