Senderen skrues fast til skroget. Nå bruker vi vaseling i stedet for olje som et sikt mellom senderen og skroget.
I høst var det mye groe på testbåten, særlig rundt propellen.
Anlegget består av en kontrollboks og en liten sender som er festet til skroget.
Odd Rolfsen måler effekten av ultralydanellegget rundt båten.

Videre test av ultralyd mot groe

Leverandøren var ikke fornøyd med testresultatet så langt og har byttet utstyr og målt effekt. Troen er tilbake.

Publisert Sist oppdatert

Jeg monterte et nytt system som skal holde skroget rent uten gift før sommeren. Etter sommeren kunne vi se at systemet hadde en effekt, men likevel var langt fra et godt alternativ til bunnstoff. Heller ikke Odd Rolfsen fra Algae-Free var fornøyd.

Testen startet i begynnelsen av juni. Les saken her.

Bedre utstyr

Etter at vi startet testen har produsenten utviklet utstyret. Senderen har blitt kraftigere og ultralyden sendes på flere frekvenser. Nå er det nye utstyret på plass, men først når våren kommer vil vi se om det hjelper.

Målt effekten

Denne gangen var også leverandøren med på å montere utstyret. Med seg hadde han en måler som kan se effekten rundt båten. Det er viktig at senderen har full kontakt med skroget. Uten det vil effekten bli dårlig. I stedet for olje, som jeg brukte tidligere i år, brukte vi nå vaselin. Dette skulle gi mye bedre effekt viste det seg.

Beskytter havna

Etter å ha byttet utstyret fikk måleutstyret kraftige utslag. Faktisk fikk vi sterke signaler i hele bukta der båten ligger.

– Det er ultralyden som hindrer groen. Senderen vil ha effekt på også båtene rundt, forteller Odd Rolfsen. Han forteller også at det er marinaer som har vist størst interesse for systemet. De får kraftige sendere som kan holde hele bryggeanlegg fri for groe.

Vi har en stor jobb med å rense badetrappen på brygga hver høst. Det blir spennende å se om badetrappen holder seg fri for groe lenger til sommeren.