BUNDEFJORDEN SEILFORENING: Pantaenius Shetland Race 2018

Et Bundefjorden-lag på startlinjen

Onsdag 27. juni startet «Masito» med et 11 mann stort mannskap og Eivind Bakke som skipper sammen med 31 andre båter på den 194 nautiske mil lange seilasen til Lerwick.

Publisert Sist oppdatert

Værmeldinger ble studert i detalj og en plan ble laget. Taktikere om bord estimerte seilingstiden til mellom 28 og 34 timer da et høytrykk kunne være litt uforutsigbart.

Seilasen startet med god vind og fart rundt åtte knop, men allerede etter 3–4 timer kom vi inn i et stillebelte. Et heltent mannskap klarte å seile båten godt igjennom, og da vinden tok seg opp lå vi fremdeles godt an i feltet. Ut på morgenkvisten dukket en tett samling båter opp på plotteren. Det viste seg å være en flåte på 16 fiskebåter som lå samlet og dro inn trålene.

Vinden tok seg opp og to rev ble satt i seilet for å holde farten oppe. En sakte dreining av vinden gjorde at store deler av feltet måtte slå seg tilbake på kurs.

Så dukket Shetlandsøyene opp i det fjerne og solen kom frem. Gennakeren ble heist for å holde hissige konkurrenter som kom bakfra på sikker avstand.

Etter drøyt 31 timer ble mållinjen passert som båt nummer åtte, ikke minst til stor jubel fra fremmøtte fruer som hadde tatt turen over for å oppleve Shetland.

I Lerwick var det stor stas da båtene kom inn og et eget området i havnen var avsatt til deltagende båter.

Fredag kveld var det premieutdeling med vikinger som æresvakt, lokal underholdning og servering av godt drikke til seilere og følge. Det var taler av ordfører og regattaledelse, flotte premier i alle klasser og fremvisning av fine bilder tatt av seilere under seilasen.

Utregnet tid ga oss en 4. plass i konkurranse med veldig gode båter og seilere.

Lørdag ettermiddag var det start for returen til Bergen.

Med perfekt start og god vind kjempet vi helt i tet lenge, men da vi kom litt ut i Nordsjøen løyet vinden en del.

Feltet ble tidlig spredt, men «Furia III» fra Molde, og «Masito» kjempet side om side hele veien over mot Bergen.

De neste 22-23 timene gikk for babord halser med stø kurs mot Bergen og fullt fokus på seiltrim. Et høydepunkt var synet av plattformen Oseberg Sør. Selv på noen nautiske mils avstand var den et stort skue.

Etter 28 timer passerte vi mållinjen ved Marstein til salutt fra Kystvakten, som for anledningen var målbåt. «Furia III», som vi knivet med hele veien, passerte mål åtte minutter før oss, men vi tok på nytt en god 4. plass.

Ingen uhell eller skader bidro til å gjøre årets Pantaenius Shetland Race til en stor opplevelse for oss alle.