80-årsjubilant Terje Hall Torgersen

PREMIER: Terje Hall Torgersen har gode plasseringer i utallige regattaer.
X-332: Med «Andante» (til venstre) har Terje Hall Torgersen herjet på regatta­banen.

En ener fyller 80 år

Da Terje Hall Torgersen ble 80 år i august feiret han dagen med å gå tur over Besseggen. En sprekere 80-åring skal vi lete lenge etter.

Publisert Sist oppdatert

Mange av oss har bare sett hekken på Terjes båt «Andante» i regattaer i flere år. Denne X-332-båten har han hatt nå i 20 år, og han har herjet på regattabanen i de fleste av dem. Klasseseier i Færderseilasen, Hollænderseilasen, Skagen Race og Indre Oslofjord Big Boat Series, bare for å nevne noen av hans bragder.

Det ikke alle vet er at Terjes seilkarriere startet på begynnelsen av 50-tallet i en Oslojolle. Han var tidlig dyktig og ble i 1957 vinner av landsregattaen, som var datidens NM. Han fikk da også kongepokal for dette.

PREMIER: Terje Hall Torgersen har gode plasseringer i utallige regattaer.

Etter hvert begynte Terje å seile Finnjolle og han var med i VM i 1962. Etter dette hadde han faktisk et opphold på 15 år fra regattaseilingen grunnet opphold i utlandet og familie med tre små barn. I denne perioden hadde han motorbåt et par år.

Seilingen begynte igjen på slutten av 70-tallet med Gambling. Den første båten han hadde viste seg å ikke være rask nok og ble byttet ut med en annen. Nå var Terje i gang igjen. Barna og venner av barna var ofte mannskap. Nåværende leder i Bundefjorden Seilforening Eivind Bakke var en av de som var med.

Gamblingen ble byttet ut i First Class 8 som han seilte i ti år, også her med gode resultater før nåværende båt ble kjøpt.

Terje Hall Torgersen er en meget sprek 80-åring. Han har trent mye hele sitt liv. Han har til og med en 141. plass av 12 000 startende i Vasaloppet fra 1972. I perioder var han også aktiv skiskytter og han er fortsatt medlem av Nordstrand skytterlag.

Når vi andre drar på seiltur med båtene våre i juli seiler heller Terje North Sea Race til Orkenøyene eller Skottland. Dette har han vært med på mange ganger de siste årene.

Skal du ha tak i Terje utenom seilsesongen må du ikke kontakte ham mellom kl. 10 og 15, for da har han kontortid. Det vil si at da går han på ski om vinteren eller til fots resten av året. Turene går som regel i Østmarka eller Nordmarka.

Vi gratulerer en sprek jubilant og ønsker lykke til videre med seilingen og alle de andre akivitetene.

En hilsen til Terje fra mannskapet på «Andante»

Det er lærerikt, tøft og gøy å være mannskap på «Andante». Terje er en god kaptein som sitter på mye kunnskap om seiling og værforhold, spesielt det vi kaller Bundefjorden-forhold.

L: Øvelseskjøring-L på akterspeilet sørget for oppmerksomhet til Terje både på 75- og 80-årsdagen.

Han liker å lære bort det han kan, samtidig som han liker å lære av og sammen med mannskapet sitt. Nå har vi stort sett vært et fast mannskap de siste tre årene, og vi har lært oss å være synkroniserte i manøvrene våre.

Terje liker ikke når vi roter det til. Da får vi høre det. Men til gjengjeld får vi også virkelig høre det når alt går bra. Og det gjør det jo som regel.

Det er alltid en fornøyelse å få trimme for en som kjenner båten sin. Å seile med Terje er et samarbeid. Du får lære mye, men han hører interessert på deg også.

Har mannskapet lyst til å seile en regatta og Terje selv er forhindret, stiller han skuta til disposisjon. De som seiler da har jo et lite selvvalgt press på å levere.

Terje viser mannskapet tillit og er lærerik.

Under Hollænderseilasen i 2014 fylte Terje 75 år. Da festet vi en stor, rød L på akterspeilet, sammen med teksten «Terje 75 år». Han syntes det var veldig festlig at så mange husket bursdagen hans, og hadde ikke fått med seg hva som stod på akterspeilet.

Vi gjentok selvsagt suksessen i år, og han ble like overrasket denne gangen også.

Hurra for Terje 80 år!

På vegne av mannskapet, Marte Haugen

FRA SEILFORENINGENE

SEILmagasinet samarbeider med en rekke seilforeninger landet rundt. Disse foreningene har egen side i magasinet med innsendt stoff. Dette stoffet blir også publisert på SEILmagasinets nettside. Denne artikkelen er innlevert av en seilforening og ikke skrevet av SEILmagasinets redaksjon.