Leder Bjørn Strand Jacobsen i Bundefjorden Seilforening:

DELTAGELSE: Regattadeltagelsen er et uttrykk for hvor moro vi synes regattaseiling er. Hvilken vei tar utviklingen?
DELTAGELSE: Regattadeltagelsen er et uttrykk for hvor moro vi synes regattaseiling er. Hvilken vei tar utviklingen?

På sjøen har vi det moro

Vi som er mye på sjøen har det mer moro, og vi som har det moro og er i aktivitet har det bra og har et godt og langt liv. Derfor seiler vi!

Publisert Sist oppdatert

En flott vårsesong er ferdig. Nå er det late sommeruker der vi kan bygge energi og gjøre klar for en travel høstsesong. Energien trenger vi alle, for foreningsarbeidet til høsten blir travelt i Bundefjorden. Byggeprosjekt på Myren skal forberedes og strategi for foreningen skal etableres.

Veldig mange tilbringer ferien i seilbåtene, og det er trangt i sommerhavnene. Noen av disse feriebåtene seiler vi også regatta med, men det er svært mange båter som det ikke seiles regatta med. Dessverre, synes jeg.

Sammenlignet med for 20 år siden er mye endret. Familiebåtene var mindre og enklere båter da, og det var nok færre puter og «stæsj» om bord. Et LYS-bevis og du kunne delta på regattaer. Med en godt vedlikeholdt båt og rigg, og en litt oppgradert seilgarderobe, kunne du plassere deg godt oppe på resultatlistene. Vinne, til og med.

Blir det for mange krav?

Jeg er ikke sikker på at alt var bedre før. Men i hvilken retning vil vi at utviklingen på regattabanen de neste årene skal gå? Ferie-seilbåtene er kanskje blitt for store og for enkle i utrustningen til å delta med på regattabanen? De blir kostbare og kompliserte å utruste for regattaseiling, på korte baner i hvert fall. Og – gjør vi selve regattadeltagelsen for komplisert og for avansert til å få med oss flere båter og seilere? Blir det for mange krav?

Er det slik at enkle entype-båter blir det vi i all hovedsak vil se på regattabanene i årene som kommer? At «feriebåter» får være «feriebåter», og at enkle og billige entype-båter blir det vi konkurrerer med på regattabanen? At klassen som vi for noen år siden kalte «tur og hav» blir borte?

Hvordan skal vi gjøre dette?

Færderseilasen er kanskje et bilde på utviklingen, her er det historisk og forutsetningsvis mange «feriebåter» med. De senere årene er det blitt færre og færre deltagere. I år var deltagelsen halvert i forhold til glansårene, og regattaen er nok ikke lenger verdens største over night-regatta.

Ser vi også en viss reduksjon i deltagelsen lokalt hos oss? Er det bare en «dreining»? Jeg er usikker.

Dette er noe av det vi må vurdere i den strategien vi må etablere for Bundefjorden Seilforening kommende høst. Hva vil vi legge til rette for på våre onsdagsregattaer for rekrutteringen av nye seilere og nye båter? Og hvordan henger denne delen av foreningens satsing og veivalg sammen med barne- og ungdomsstrategien vi også legger i høst?

Det som er sikkert er at vi som deltar i lokale regattaer og arrangementer har det moro – mye moro. Vi har et godt liv på sjøen og i seilbåtene våre. Ha en god sommer!