Solo rekord

Coville passerer Ekvator

Etter 41 døgns seilas passerte Thomas Coville Ekvator på vei mot en klar rekordforbedring av jorden rundt rekorden.

Publisert Sist oppdatert

Etter 41 dager i sjøen passerte Thomas Coville (FRA) og hans 31m maxi trimaran «Sodebo Ultim’» Ekvator igår. Han ligger godt an til å slå Francis Joyons solorekord jorden rundt non stop, og med 3066 nm igjen å seile ligger han 2241.66 nm foran rekorden etter å ha seilt 343 nm de siste 24 timene. Den eksisterende rekorden på 57 døgn, 13 timer, 34 minutter og 6 sekunder ble satt med den 29.8m lange trimaranen «IDEC» i januar 2008. For å slå den må han passere mållinjen ved Ushant innen 3. januar kl. 04.23.57, men han ligger nå an til å være i mål en gang mellom 25. og 31. desember.

Fysisk sliten

Coville er imidlertid sliten og han er pinlig klar over utfordringene som møter ham i nordatlanternen på denne årstiden. - Å passere Ekvator er alltid spennende, sier han. - På veien sydover gikk alt som en lek, men nordover er det annerledes med en kombinasjon av aktive stormer, regnskyll og stillebelter som venter. Mens Doldrums er en stror utfordring, hadde jeg denne gangen hellet på min side og slørte gjennom på 24 timer. Jeg kunne til og med ta meg en dusj. Sydatlanteren bød på mange utfordringer, med overgang fra vinter til sommer, lite vind og opptil 50 knops vind utenfor Uruguay. Med mange jibber var dette svært fysisk krevende, langt utover det som trengs for å styre og navigere. Det var nødvendig å bruke mye tid og krefter bak grinderen og det var tunge seil som skulle flyttes. Den eneste hvile var under måltider og den tiden jeg klarte å få sove. Det å unngå overtretthet er viktig nå som jeg har et langt strekk foran meg.

Sårbar for skader

- Jo nærmere du kommer målet, desto lettere er det å glemme hvor sårbar man er i forhold til været og skade på båten ut- og innvendig. Det er stort press på å være aktsom og liten tid til å tenke på at målet nærmer seg. Foran meg venter 45 knops vind og vinterlige lavtrykk og derfor er det viktig å være konsentert om nuet.

Må konsentrere seg

- Jeg merker at båten begynner å bli sliten, og utfordringen er nå å forutse og ivareta hver ny situasjon. Det er mitt ansvar. Været på slutten av seilasen vil bli voldsomt, med stor sjø og mye vind, og jeg er engstelig for å ikke kunne ta vare må meg selv fysisk. Jeg hadde en kraftig knesinfeksjon i den indiske hav som jeg kurerte med antibiotika. Etter 40 dager er man mer sårbar og hver manøvre er tyngre.  Man er redd for sår-  og leddskader og mye ligger nok også i det mentale. Å ha kontroll på alt dette vil være avgjørende til slutt, sier Thomas Coville.