img_0251

Danmark rundt solo i tøft vær

Soloseiling er stort i Danmark. 22 legger nå ut på et 646 nm langt race med fem pitstops.

Publisert Sist oppdatert
NORSK: Øyvind Bordal er eneste nordmann på soloseilasen på 646 nm.

Quantum Danmark Rundt Singlehand vil bli svært tøft. Værmeldingen gjør det enda mer utfordrende.

Deltagerne kan være glade for at regattaen ikke er rundt Danmar på ordentlig, men hoder seg på østsiden av Jylland. 

Første gang

Regattaen holdes for første gang, og er et resultat av at Jan Møller og Erik Venøbo kom i snakk over en øl etter Silverruder i høst. Regattaen ble født inspirert av Erik Venøbos soloseilas i månedsskifte august-september 2015. Venøbo startet Bønnerup på Jylland, seilet rundt Læsø, gjennom Øresund, rundt Bornholm, Syd og Skjelland og Fyn, tilbake til startpunkt. Soloseileren brukte 10 døgn og 6 timer på turen inkludert fem stopp. Tid brukt å seile var 4 døgn og 21 timer.

Motsatt vei

Danmark Rundt har mye til felles med Venøbos soloseilas, men starter i Skovshoved, rett nord for København. Første etappe er den lengste med 138 nm mil Skagen.  Det er seks etapper, og etter hver etappe er det ett pitstop på åtte timer. Regattaen er ventet å ta over seks døgn. Den minste klassen starter fredag kveld, de to store lørdag morgen.

Vind fra vest

Det blir en rask start med vind fra sør med vind opp mot 12 m/s i Kattegatt på lørdag. Lavtrykkene står i gå med frisk vestavind hele uken.  3. etappe gjennom Lillebelt blir tøff med vinden i mot. Også siste etappe, fra Bornholm til mål Skovshoved ser ut til å bli slitsom. Slutten av neste uke er det meldt om en ny kuling fra vest.

Smått og stort

Mindre båter er enklere å håndtere, men er også mer slitsomme å seile i tøft vær. I motsetning til Silverrudder, så seiler båtene i dette racet etter måleregel. Det gjør at regattaens minste bår, en Pogo2 på 6,5 meter seiler i den mellomste klassen. I den minste klassen er det stort sett eldre båter på rundt 30 fot.

Deltagerlisten er preget av dansker, men tre av seilerne er tyske. Øyvind Bordal er eneste nordmann. Han seiler en Seascape 27, og kan se frem til høye hastigheter, men også mye vann over dekk, og seilskift.

Regattaen blir tracket med AIS. Du finner trackingen her

 

 

Quantum Danmark Rundt Singlehand, 646 sømil

1. Etape: Skovshoved - Skagen 138 nm

2. Etape: Skagen – Bønnerup 71 nm

3. Etape: Bønnerup – Assens 101 nm

4. Etape: Assens – Gedser 92 nm

5. Etape: Gedser – Nexø 118 nm

6. Etape: Nexø – Skovshoved 126 nm

LANGT: Solo-regattaen vil ta over en uke, inkludert fem stopp på åtte timer.