DIVII: 15 seilere fra 5 ulike nasjoner kjemper nå om EM-tiltlen på fortrengerbrett i Brest i Frankrike.

Tømmerstokkbrettet tilbake

For første gang på flere tiår arrangeres det et internasjonalt mesterskap på fortrengerbrett. Svensker er med.

Publisert Sist oppdatert
KANT: Div II-brettene er som å seile en kano. Brettene går raskest når brettet kantes. Det gjør at kjølen gir løft.

Interessen for de gamle tømmerstokkbrettene har vokst gjennom sosiale medier. Særlig i Frankrike er interessen stor. Brettet egner seg for innsjøseiling og gir mye seilglede, også i mindre vind.

EM i Div II er en del av EM i Raceboard. Raceboard er også en overlevning fra 80-tallet. Disse brettene er også lange, men flate. De er raskere på slør i mye vind, og går best når det er planeføre. Det er langt flere deltagere i Raceboard. Med 15 deltagere er ikke DIV II stort, men det er kanskje en start. Det deltar seilere fra Sverige, England, Spania og Canada.

På tredjeplass ligger svenske Jonas Davidson Vitell med eget nybygd brett.

Sjekk i garasjen

Men har du en Tornado, Mistral M1 eller tilsvarende i garasjen eller på hytta, så er du heldig. Mange pusser opp disse gode gamle brettene og setter på en moderne rigg. Div II ser ut til å bli en klasse for brettseilere som Draken er for kjølbåtseilere. 

 

 

SVENSKER: Jonas Davidson Vitell var nær å få sitt brett som OL-klasse på 80-tallet. Nå deltar han i EM med nytt brett etter 25 års pause.
RIGG: Nå brukes moderne rigger. Seilene i stabil monofilm, og mast av karbon. Det gjrø brettene både enklere å seile, og raskere.