Det kommer seg

Vi har prøveseilt Maxus 26. Billige polske seilbåter er på vei. 

Publisert Sist oppdatert

Polen er en av Europas største produsenter av båter. Billig arbeidskraft gir prisgunstig produksjon. Flere verft som Hanse, X-Yachts og Jeanneau får støpt sine skrog i Polen, men Polen har også stor industri til eget marked. Disse verftene har blitt spesialister på mindre familiebåter til lav pris. Det Polske markedet kan minne om den norske på 70 og 80-tallet. Den gangen Maxi 84 var drømmebåten. 

Vi har testet den moderne kompakte turseiler, og mye har skjedd på 35 år. 

 

DETALJER: Maxus 26 har mye av utstyret som er vanlig kun på større båter.
DETALJER: Maxus 26 har mye av utstyret som er vanlig kun på større båter.

 

FOR FAMILIEN: Maxus 26 har et høyt fribord, og en høy hytte. Det er faktisk ståhøyde under dekk for en gjennomsnitts europeer. Båtens bunnkonstruksjon er kanskje vel spinkel. Kjølbjelkene har en beskjeden høyde. Det er ikke mye vekt de skal ta i mot heller ved en grunnstøting. 

Båten har forpigg med dør. Benkene i salongen er ikke full lengde, men lange nok for barn. Under cockpiten er det en bra dobbeltkøye på tverrs. Det er faktisk også overraskende bra med stueplass i cockpiten også.  Byssa er enkel, men har ovn og kjøleboks. Badet er også overraskende stort.

 

MYE EKSTRA: Båten vi testet koster over 500 000 kroner. Standard utgave har roret hengende på hekken Kanskje det gir bedre styring. Den har også utenbordsmotor, testbåten hadde 10 hk Nanni diesel. Den var også full av elektronikk som landstrøm og inverter. 

Stil og finish er langt fra svensk eller fransk, men bedre enn de fleste andre polske båter. Båten er billig, men den kunne vært bygget mer rasjonelt. Verftet opplyser at 40 prosent av båtens kostnad går med til å dekke lønninger. 

Maxus 26 er som en 30-foter under dekk. 
Maxus 26 er som en 30-foter under dekk. 

Med litt designhjelp, justeringer på noen løsninger, så er båten der den skal være. Det blir stadig bedre, og en vakker dag vil de bli en trussel til de store verftene. 

GREI: Svakhet på roret gjør båten vanskeligere å seile, men klarer seg bra så lenge den ikke blir stående å stampe i bølgene. Cockpiten fungerer bra. Plotteren står på en svingbar arm ut fra nedgangsluka. 

{F6AA7E35DF5C} 

Maxus 26

Skroglengde: 7.62 m

BRA: Både køya akter og badet er overraskende bra for en båt av denne størrelsen. 
BRA: Både køya akter og badet er overraskende bra for en båt av denne størrelsen. 

Bredde: 2,82m

Dybde fastkjø:l 1,83 m

Vekt: 2380 kg

Ballast;: ca 700 kg

Seilarea:l 39 m²

CE-kategori: B og C

Design: Jacek Daszkiewicz

Verft: Northman (PL)

Pris: Fra 350 000 NOK

{F6AA7E35DF5C}

{F6AA7E35DF5C}